Enterijer

Ovo mjesto ne čistite, a prepuno je opasnih bakterija!

Održavanje kućanstva čistim nije želja, nego potreba koja ljudima, osobito ženama, postane rutina. No, čak i one žene koje su opsjednute čišćenjem i održavanjem životnog prostora urednim, zaboravljaju očistiti ovo mjesto.

Nije riječ o nikakvom skrivenom ili teško dostupnom mjestu, radi se o vrlo banalnom mjestu, ali u procesu čišćenja gotovo svi ga zaboravljaju. Riječ je o glavi vašeg tuša, koja skriva razne štetne bakterije i mikroorganizme, kojih niste svjesni.

Izgleda da Hitchcockov film „Psiho“ nije jedino što vas treba plašiti dok se tuširate jer potencijalno štetni organizmi, poznati kao mikobakterije, mogu živjeti u vašem tušu i uzrokovati bolesti prije nego što uopće posumnjate da je tuš izvor zaraze.

Netuberkulozne mikobakterije (NTM), koje se mogu pronaći u tušu, mogući su uzročnici bolesti pod nazivom plućna mikobakterioza, koja je dugotrajna, ali se može uspješno izliječiti. Simptomi infekcije uključuju kronični ili ponavljajući kašalj, gubitak težine, vrućicu i gubitak energije. Međutim, ne trebate paničariti jer većina ljudi se ne zarazi, bolest pogađa manji broj osjetljivih osoba i one koji su već preboljeli ovu ili sličnu plućnu bolest.

Najčešći način infekcije je inhalacijom čestica aerosola iz okoline, što znači da je dovoljno disati u tušu da bi potencijalno udahnuli mikobakterije, a toplina i para iz tuša čine ga idealnim mjestom za eksplozivan razvoj bakterija.

Nedavno istraživanje u Americi potvrdilo je veliku prisutnost mikobakterija u glavama tuša koje se redovito ne čiste. Analizirali su biofilm (zajednicu svih pronađenih mikroorganizama) iz više od 650 kućanstava diljem Europe i Amerike i utvrdili su da tip vode i upotreba dezinficijensa utječu na vrste bakterija koje se nalaze u tuševima.

Pročišćena voda smanjila je šansu za razvoj mikobakterija, u odnosu na običnu vodu iz komunalne cijevi. Isto tako, metalni tuševi su sadržavali više mikobakterija od onih plastičnih. No, čak i ako imate manje čistu vodu i metalni tuš, nemate razloga za brigu. Redovito čišćenje glave tuša uništit će bakterije i umanjiti rizik od bolesti.

uševe trebate tretirati poput ostalih čvora u vašoj kupaonici, što znači da ih možete dezinficirati ili očistiti prirodnim sredstvom. Jedan od načina je kombinacija bijelog sirćeta i vode ili sode i limuna. U nekoj od otopina, ili u dezinfekcijskom sredstvu, natopite glavu od tuša, ostavite 30 minuta pa isperite.

Dodatni savjet je da zbog topline u prostorijama, posebice u kupaonici, redovito mijenjate ili perete spužve, četke i ostale stvari izložene vlazi koje mogu postati dom bakterijama.

AUTOR: KATA ANIČIĆ IZVOR: WWW.HEALTHLINE.COM

 

Povezani članci

Back to top button