Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Ove građevine morate vidjeti – neobične su i izvanredne

Ove građevine morate vidjeti – neobične su i izvanredne

Građevine poput ovih koje smo izdvojili, postale su  prave turističke atrakcije i ne samo da su interesantne, već se prosto zapitate kako su neke od njih sagrađene. Ovo su samo neke od veoma čudnih, ali interesantnih građevina širom svijeta.

  1. Casa do Penedo – Kamena kuća, Portugal

Casa do Penedo, takođe poznata kao Stone Castle ili Kamena kuća, je arhitektonski spomenik koji se nalazi između Celorico de Basto i Fafe, u severnom Portugalu. Izgrađena je od četiri velike stijene koje služe kao osnova, zidova i plafona kuće. Izgradnja kamene kuće  je početa 1972. godine i trajala je oko dvije godine do njenog završetka 1974. Kuća je prvobitno korištena od strane vlasnika kao destinacija za odmor. Danas Kamena kuća je mali muzej relikvija i fotografija iz historije kraja u kome je sagrađena. Zbog svog neobičnog dizajna i integracije sa okolnom prirodom, kuća je postala velika turistička atrakcija.

  1. Dancing Building – Plešuća kuća, Češka Republika

The Dancing house (Plešuća kuća) ili “Fred i Džindžer” nalazi se u Pragu, Češka Republika. Ovo je nevjerovatno remek djelo arhitekata Vlade Milunića i Frank Gehry-a. Zgrada je projektovana  1992. i završena u 1996.godine. Po svom netradicionalnom dizajnu za to vrijeme izdvajala se između baroknih, gotičkih i građevina iz doba secesije po kojima je Prag čuven. Međutim, iako moderna, zbog svog romantičnog šarma i dojma kao da zgrade grle jedna drugu u pozi za ples, postala je simbol grada!

  1. The Niteroi muzej savremene umetnosti, Brazil

Zgrada je visoka 16m, sa prečnikom kupole od 50m. Nalazi se u Rio de Janeiro i jedna je od glavnih atrakcija grada. Izgrađena je 1996. godine, po projektu  arhitekte  Oscar Niemeyer-a, koji ga je stvorio uz pomoć građevinskog inžinjera Bruna Contarini-a. Zgrada muzeja izgleda kao da je upravo NLO sleteo iz svemira i pronašao mjesto odakle se pruža prelijep pogled na Rio de Janeiro i okolinu.

4.La Pedrera, Španija

Poznata kao „Casa Mila“, nalazi se u Barseloni, Španija. Izgrađena je po projektu čuvenog arhitekte Gaudija za jedan bračni par. To je moderan, nekonvencionalan objekat, karakterističan po tome što ne sadrži ni jednu ravnu liniju.  Zaštićena je od strane UNESCO – a.

  1. The Crooked House, Poljska


Kuća se nalazi u Sopotu, Poljska, izgrađena je 2003.godine. na osnovu dizajna slike Jan Marcin Szancer i Per Dahlberg. Kuća ima izvanrednu i nevjerovatnu strukturu i izgleda kao da je uzeta iz crtanog filma. Zgrada odaje utisak kao da je istopljena od iscrpljenosti. Popularno je turističko mesto sa restoranima, barovima, i prodavnicama, a sama zgrada je jedna od najviše fotografisanih u Poljskoj.

  1. Habitat 67, Montreal, Kanada

Stambeni kompleks u Montrealu, dizajniran od  strane arhitekte Moše Safdie kao glavna atrakcija za Expo 1967 godine, kada je kompleks i otvoren. Smatra se arhitektonskim obilježjem, i jednim od najznačanijih građevina u Montrealu. Podsjeća na zanimljiv raspored kocki sa kojim se djeca igraju, ali bez obzira na svoj originalni izgled, zgrada je potpuno stabilna i udobna za život.

  1. Forest Spiral – Hundertwasser Building, Nemačka


Na osnovu dizajna umjetnika Friedensreicha Hundertwassera, a u izvedbi arhitekte Heinza Springmanna ova nevjerovatna zgrada sa zelenim krovom u obliku spirale završena je 2000. godine. Cjeli projekat je veoma moderan i topao i čini da cijela zgrada i okruženje izgledaju lijepo i udobno, obavijeno divnim zelenilom i cvijećem i predstavljaju pravo mjesto za kvalitetan i opušten život.

  1. Cubic Houses, Rotterdam, Holandija

Kubne kuće u Roterdamu,Holandija dizajnirao je Piet Blom. Kocke su pozicionirane urazličitim uglovima,  oslonjene su na šestougaone stubove, ima ih 38 sve su povezane jedna sa drugom i podsjećaju na stabla, a ukupno – čine šumu!

  1. National Centre for the Performing Arts, Kina

Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti, skraćeno NCPA, za razliku od najnovijih zgrada u Kini trebalo je skoro 6 godina da se izgradi – počela je 2001. godine sa projektom Paul Andreua, a završena je 2007. godine. Vrijeme izgradnje je bilo vrijedno krajnjem rezultatu – zgrada podsjeća na ogromno jaje, leži u vještačkom jezeru, sve je napravljen od titanijuma i stakla i izgleda stvarno nevjerovatno!

idealnidom.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top