Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Otvorena izložba fotografija „Staro Sarajevo i sarajevski vakufi – nekad i sad“

Otvorena izložba fotografija „Staro Sarajevo i sarajevski vakufi – nekad i sad“

Izložba fotografija „Staro Sarajevo i sarajevski vakufi – nekad i sad“ izložena je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, a posjetioci je mogu pogledati do 11. oktobra, radnim danima od 10 do 16 sati.

Predstavljene su fotografije koje su odabrane iz fonda fototeke Gazi Husrev-begove biblioteke, a koje prikazuju ljude, događaje, nošnje, objekte kulture i dijelove starog Sarajeva, uglavnom iz Austro-Ugarskog perioda.

Fotografijama se želi dočarati i podsjetiti kako je ovaj grad nekada izgledao, kakvi su tada bili običaji i svakodnevni život njegovih stanovnika.

Dio izložbe predstavlja i pet vakufnama iz druge polovine 15 i prve polovine 16 stoljeća kojima se vakufe vjersko – prosvjetni, privredni i drugi objekti u Sarajevu.

Sve vakufname su na arapskom jeziku, a dvije se u originalu čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a riječ je o sljedećim vakufima: Vakuf Isa-bega Ishakovića iz 866/1462. godine; Vakuf Mustafa-bega, sina Iskender-bega, bosanskog namjesnika prije 1517. godine; Vakuf Mustafe, sina Ishakovog, Muslihuddina Čekrekčije; Prva od tri Gazi Husrev-begove vakufname iz 938/1531. godine; Nedatirana Vakufnama Šahdidar, supruge Gazi Husrev-begove iz 16 stoljeća.

Također, ova izložba obuhvata print fotografija vakufskih objekata u Sarajevu koje nam prikazuju njihovo stanje ili lokacije nekad i sad, kao i fotografije starog Sarajeva, te ljudi i lica koji su sa ovim gradom dijelili dobro i zlo vremena u kom su živjeli, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top