Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Otvaraju se nova tržišta za kompanije iz Tešnja, Teslića i Žepča

Otvaraju se nova tržišta za kompanije iz Tešnja, Teslića i Žepča

Nakon što je, prema ocjenama uglednog svjetskog časopisa za ekonomiju i ulaganja BEAR (Business Excellence Area), područje Tešnja, Teslića i Žepča proglašeno najpovoljnijijim za strana ulaganja u jugoistočnoj Evropi, u ovim sredinama, uz pomoć evropskih razvojnih agencija, rade na novim projektima. Uz BEAR školu i podršku Njemačke razvojne agencije – brojne kompanije iz metaloprerađivačkog sektora bit će na listi registriranih stranih dobavljača EU-a. To će kompanijama iz ovoga kraja otvoriti nove mogućnosti i nova tržišta, izvijestila je Federalna TV.

– Nastojimo da ovdašnje firme imaju još veću aktivnost, još veću povezanost sa njemačkim i drugim EU firmama, kaže Nedim Sinanović iz Njemačke razvojne agencije GIZ.

Od 18 firmi iz metaloprerađivačkog sektora u Žepču, 10 je izvozno orijentiranih. Uvrštavanje na listu dobavljača učinit će ih konkurentnijim.
– Osim što će biti u bazi dobavljača, imat će direktnu podršku, bit će izrađeni njihovi profili, kaže Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

Za loše rezultate privrede razlog je najčešće neuređen ambijent za ulaganja. Žepačka i tešanjska preduzeća pokazuju da je i to moguće prevladati. No, to nikako ne abolira vlast da što prije pristupi uređenju poslovnog ambijenta i poradi na privlačenju investicija.

Trideset metaloprerađivačkih firmi iz Tešnja je u 2014. godini ostvarilo ukupan prihod od 186 miliona KM, od čega 136 mil. KM kroz izvoz.
Na tržište Njemačke plasirano je više od 40 posto ukupnog izvoza. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 155 posto.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top