Liderstvo i menadžment

Otkrijte šta vas pokreće u životu

“Život zaista počinje kad shvatite da možete uraditi sve što želite.” William J Reilly

 Neznanje o tome šta nas pokreće, šta je naša strast, čudan je i neobičan simptom savremenog doba.


Nisam razmišljao mnogo o tome dok nisam čuo Alexisa Ohaniana, suosnivača Reddita, kako govori o svom iskustvu postavljanja ovog pitanja studentima na njegovoj turneji promocije svoje knjige po koledžima: “Posjetili smo 86 univerziteta na ovoj turi prošle godine i razgovarao sam sa studentima o tome za šta su oni stvarno zagrijani, šta su njihovi snovi, šta je njihova strast, i čuo sam od iznenađujućeg broja njih: “Stvarno ne znam. Ne znam gdje da tražim.”

Mi odrastamo na raskrsnici kontradiktornosti. S jedne strane, naši učitelji/ce i roditelji govore nam da radimo ono što nam je rečeno i da pokušamo da donesemo pragmatične, razumne odluke.  S druge strane, gotovo jedina poruka svakog govora dobrodošlice na početku školovanja je neka verzija „prati svoju strast“.

Ovo je vrlo nezgodno pitanje za studente. Ukoliko odgovore nečim što je povezano s njihovim glavnim predmetima, ali zapravo ne osjećaju istinsku strast za njih, osjećaju se kao foliranti. Ako odgovore svojim hobijem, onda će se javiti unutrašnje preispitivanje zašto ne ulažu više vremena u nešto za čim osjećaju strast. Ista stvar se događa i nakon diplomiranja, ali s poslovima umjesto s glavnim predmetima.

Ako vam je preko glave da nemate dobar odgovor, pokušajte uraditi ove tri vježbe koje su meni pomogle:

Probudite mlađeg sebe

Nade, želje, snovi i težnje lakše su nalazili put do nas kad smo bili djeca. Svijet nam je izgledao široko otvorenim i upoznavali smo ga s divljenjem, uzbuđeni i ushićeni zbog mogućnosti i nestrpljivi od želje da se igramo s onim što nas okružuje.

Ali, vremenom naši roditelji, profesori/ce i treneri/ce su nam rekli da prestanemo da sanjarimo i da se uzbiljimo, da počnemo živjeti u stvarnosti, da mirno sjedimo na času umjesto da piskaramo, da tiho slušamo umjesto da postavljamo pitanja i da završavamo zadatke umjesto da istražujemo svijet.

Odovojite 15-20 minuta i zapišite aktivnosti u kojima ste uživali kao dijete i vidite da li tu postoje bilo kakvi obrasci. Šta god da otkrijete, to će vam otvoriti prozor u procese koji vam donose radost.


Zamislite da imate milijardu dolara

Zamislite da sam vam danas dao milijardu dolara. Nakon što ste platili sve svoje dugove i malo se zabavili novostečenim bogatstvom, kako biste ga potrošili da učinite svijet boljim mjestom? Dozvoljeno vam je da izaberete samo jednu stvar.

Provedite 30 minuta pišući kako biste potrošili novac. Na koji način je svijet drugačiji nakon što ste napravili tu promjenu?

Ovo je omiljeno pitanje Petera Diamandisa, osnivača X PRIZE-a, koje postavlja ljudima koji ne znaju šta je njihova strast i šta ih pokreće. Razlog zašto ga voli postavljati je taj što mi često mislimo o onome šta želimo postići u našem životu na veoma apstraktne i neopipljive načine. Po njegovom mišljenju, vidljiv utjecaj i promjena koji biste voljeli vidjeti u svijetu je jedna od najjasnijih kapija ka vašoj strasti.

Ovaj pristup se bavi pitanjem strasti iz perspektive utjecaja. Kako želite da promijenite svijet? Možda nećete nikada dobiti milijardu dolara, ali možete danas početi s uklanjanjem problema koji ste pokušavali riješiti.


Isplanirajte svoj zadnji dan na zemlji

“Strah od smrti proizlazi iz straha od života. Čovjek koji živi u potpunosti je spreman umrijeti u svakom trenutku.“ Mark Twain

Sjedite i zamislite da ste upravo, neočekivano čuli da imate samo još 24 sata života. Razlog  zašto nije važan.

Opišite kako biste proveli taj dan. Slobodni ste raditi sve što biste voljeli osim jedne stvari: morate provesti jedan od ovih sati pišući svoju vlastitu osmrtnicu (vi ćete zapravo sjesti i napisati je odmah nakon ovoga). Slobodno koristite koliko želite detalja, ali pokušajte barem opisati svoj dan, iz sata u sat.

Teška vježba, zar ne? Kulturološki, mi volimo izbjegavati razmišljanje o smrti. Očekujemo da ćemo doživjeti 80 i više godina, tako da živimo kao da možemo priuštiti da odlažemo naše samoaktueliziranje i samoostvarenje.

Ova vježba ima za cilj da vam pomogne da shvatite koji su vaši prioriteti i da otkrijete stvari koje možete ukloniti iz vašeg života, a koje vam odvraćaju pažnju od vaše strasti.

Ako uspješno završite vježbe, znat ćete u kojim procesima uživate i za kakav utjecaj i promjenu ih želite primjenjivati. Također, imat ćete ideju o nekim stvarima koje možete ukloniti sa svog puta.

Ova pitanja neće svima odgovarati, ali nadam se, da će vam malo bolje pomoći u razumijevanju vašeg životnog poziva.

Autor: Tony Sheng
Prevela i prilagodila: Emina Lakić
Izvor: elitedaily.com/nahla.ba

Povezani članci

Back to top button