Ekonomija

Osniva se Vijeće arapskih investitora u BiH?

Vlasnik projekata Sunnyland i Emirates šeik Mohammad bin Saqr Al Qasimi u pratnji suradnika posjetio je FIPA-u kako bi razgovarao sa menadžmentom Agencije o novim investicijama koje planira realizirati u BiH, te o prijedlozima suradnje vezano za osnivanje Vijeća arapskih investitora u BiH i organiziranju sajma bh. privrede u UAE u februaru 2018. Također je istakao kao dobru poslovnu ideju i investiranje putem učešća u dioničkom kapitalu gdje je moguće objediniti privatni i državni kapital.
Osim toga, zatražena je podrška FIPA-e u ohrabrivanju stranih investitora da ulažu ne samo u Sarajevo, nego i u ostale dijelove Bosne i Hercegovine, poput Tuzle, Bihaća, Mostara, Banja Luke sa ciljem ravnomjernijeg razvoja svih dijelova BiH.

Kada je riječ o turizmu, pored ulaganja u izgradnju hotela i zabavnih sadržaja, BiH pruža mogućnosti za ulaganje u zdravstveni turizam, osnivanje medicinskih ustanova, te izgradnju sportskih sadržaja sa ciljem privlačenja sportskih klubova koji bi u BiH dolazili na pripreme. Šeik Al Qasimi je između ostalog istakao da bi Bosna i Hercegovina mogla privući mnogo više investicija, a i turista, ukoliko bi više radila na svojoj promociji, jer iskustva investitora govore da se u svijetu vrlo malo zna o Bosni i Hercegovini.

Također, kada je u pitanju turizam potrebno je mnogo više raditi na njegovoj promociji kako bi BiH privlačila turiste ne samo ljeti nego i u ostalim godišnjim dobima, što sada nije slučaj.
Direktor FIPA-e Gordan Milinić je izrazio spremnost Agencije da usko surađuje sa predstavnicima Sunnylanda i Emiratesa na realizaciji novih investicija i osnivanju Vijeća arapskih investitora u BiH kako bi se izbjegla mogućnost eventualnih zloupotreba i lažnog predstavljanja, te kako bi se znalo ko je pravi investitor.
FIPA će također pružiti potrebnu podršku i za sve ostale prijedloge suradnje.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button