Moj vrt

Orezivanje živih ograda

Formirane žive ograde imaju različite oblike.Najbolje su one koje imaju poprečan profil u obliku trapeza,jajast ili ovalan oblik,jer kod takvih živih ograda svjetlost dopire do svih dijelova biljaka i živa ograda ima gust i pun profil.

Po visini žive ograde mogu biti niske,srednje visine i visoke čija visina prelazi i preko 2 metra.
Za sadnju živih ograda upotrebljavaju se zimzelene i poluzimzelene  grmaste vrste koje dobro podnose orezivanje,a uz to imaju i lijep i interesantan list.Pored zimzelenih i poluzimzelenih vrsta za sadnju žive ograde mogu se upotrijebiti i neke listopadne vrste grmlja.
Dobro razvijene i snažne sadnice odmah poslije sadnje treba orezati na visinu 10-15 cm iznad vrata korijena.
Iste godine iz tako orezanih sadnica obrazuje se veliki broj snažnih i lijepo razvijenih izbojaka i izdanaka.
U toku jeseni ili narednog proljeća svi se grmovi orežu tako da ostanu dijelovi grana dužine 10-15 cm.Iz ovako formiranih grmova obrazuju se snažni lastari i tada se pristupa postepenom formiranju živih ograda željenog profila i određene   dimenzije.
Orezivanje se izvodi u rano proljeće(prvo),krajem jena ili početkom jula(drugo) i u avgustu treće.
Ograda se orezuje po pravcu zategnutog kanapa,i to na određenoj visini.Biljke u živoj ogradi se svake godine orezuju po gornjoj površini i sa strane,uklanjajući u prvim godinama jednu do dvije trećine dužine jednogodišnjih lastara.Kada živa ograda naraste do željene visine,intenzitet zahvata orezivanja postepeno se povećava.
Ukoliko je živa ograda ostarila i izgubila na dekorativnosti pristupa se podmlađivanju i takozvanoj”rezidbi u glavu”.U tom slučaju se uklanja sve,a ostavlja se samo stablo visine 1-2 cm.
Ovako obnovljene žive ograde se snažno razvijaju i razgranavaju dajući bujne i snažne izdanke.
Ovaj način podmlađivanja živih ograda se ne primjenjuje  kod četinarskih vrsta,kao ni kod vrsta lišćara koje se ne odlikuju velikom regenerativnom sposobnošću.
Formirane žive ograde potrebno je redovno orezivati,prihranjivati i zalijevati,jer se samo tako može sačuvati željena forma.
Orezivanje se izvodi specijalnim makazama,koje moraju uvijek biti oštre,kako prilikom orezivanja ne bih došlo do gnječenja presjeka,što kasnije izaziva sušenje i truljenje ljetorasta.
Za formiranje slobodnorastućih živih ograda upotrebljavaju se žbunaste vrste koje se pored lijepog izgleda i zanimljivog lišća odlikuju i lijepim i zanimljivim cvjetovima,čije cvjetanje je obilno i dugo traje,a koje se odlikuju i plodovima interesantnog oblika i boje i koji dugo i preko zime ostaju na granama.
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić,
                dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
Telefon:061/469-971
E-mail:olea.visoko@hotmail.com

Povezani članci

Back to top button