Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > On nije bio osoba stopljena u masu

On nije bio osoba stopljena u masu

ramiz salčin

Ramiz Salčin je živ, samo vi to ne osjećate

Čudnom igrom sudbine u selu Gornji Igri procvjetao je baš 13. maja 1954. godine endemični zlatni ljiljan. Simbol čistoće. Simbol ljepote. Simbol nevinosti. Ramiz Salčin.

Karakter ratnog komadanta u potpunosti je opravdao značenje njegovog imena. Okretnost, koju je uveliko posjedovao, pomagala mu je da pronađe izlaz iz bezizlaznih situacija. Rješavao je nerješive enigme. Pronalazio priliku u svakom problemu. I slijedio zdrav razum u donošenju svake važne odluke.

Ni zla vremena ni zli ljudi nisu uspjeli da iskorijene dobrotu koja je neustrašivo rasla u duši tog altruiste. Požrtvovano se borio u bitkama od kojih bi mnogi odustali osudivši ih na propast. Ali on nije bio osoba stopljena u masu. On se isticao iskrenošću i gorućom željom za pravdu. Snagom svojstvenom samo pravom patrioti spriječio je izlazak nemilosrdnih neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo, sačuvavši tako srce svoje domovine od okupacije.

Dostojanstveno, sopstvenim životom platio je cijenu za svoje ideale u Saraj Polju, 22. augusta 1992. godine. Od tog kobnog trenutka Ramiz Salčin živi u svojim neprikosnovenim djelima. Ali i u svima nama koji smo svjesni da bi sloboda bez njegovog herojskog čina bila samo pojam u rječniku.

Autor: Amila Alić
Rad je osvojio treće mjesto na konkursu za najbolji rad na temu “Ramiz Salčin je živ samo vi to ne osjećate” 2018.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top