Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Olimpijske ljepotice porazila loša politika: Nema nevinih za ZOI ‘84

Olimpijske ljepotice porazila loša politika: Nema nevinih za ZOI ‘84

Pored posjete Lukomiru, selu na Bjelašnici gdje je kao da je vrijeme stalo, u porastu je i planinski biciklizam [Al Jazeera]

Dok hiljade turista uživaju na Kopaoniku i Zlatiboru, olimpijske planine u BiH bez sadržaja i ponude.

 

Piše: Ibrahim Sofić

Hiljade domaćih i stranih turista ovo ljeto posjetile su planine u Srbiji, tačnije Kopaonik i Zlatibor, ostvarile na stotine noćenja i hiljade vožnji – brojnih atrakcija (tubing, zipline, bob na šinama…), pokazavši kako ovo godišnje doba može da znači daleko više od posjete morskoj obali.

S druge strane, nekoliko bosanskohercegovačkih planina nose epitet „olimpijske“, čist zrak i historijski fakti prate ih u svim mogućim pričama, no ozbiljnijih ponuda za ljetni turizam na njima nema. Pokoje uređene staze za šetnju ili vožnju bicikla, posjete starim selima, vrhunac su ponude na ovim mjestima.

Turistička organizacija Bosne i Hercegovinekaže da je zabilježen porast interesa turista za ljetnim turizmom na planinama, ali i priznaju da manjka sadržaja.

Javno poduzeće ZOI ‘84, koje kontrolira većinu „žica“ i sadržaja na Bjelašnici i Igmanu, trenutno se nalazi u štrajku jer uposlenici nekoliko mjeseci nisu dobili platu.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top