Vijesti iz zemljeZa djecu i omladinu

Održani 1. susreti mladih Muftijstva sarajevskog: “Vi ste najbolji dio Sarajeva i BiH”

U Domu mladih KSC Skenderija u subotu su održani 1. susreti mladih Muftijstva sarajevakog. Na ovom skupu učestvovalo je više od 400 koordinatora Mreže mladih Muftijstva sarajevskog kao i brojni gosti. U uvodnom dijelu mladima su se obratili muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, dr. Enes Svraka, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je izbor radnog predsjedništva Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, zatim izglasavanje dnevnog reda, prezentacija izvještaja kao i strateških planova i ciljeva Mreže mladih u narednom periodu, te razgovor o ramazanskim aktivnostim mladih.

Na ovom skupu uručena su i priznanja pojedincima i ustanovama koji su u proteklom periodu pružili podršku Mreži mladih Muftijstva sarajevskog. Priznanja su dobili: MCM – Adis Hasaković, Plakat.ba – Husein Titorić, Grad Sarajevo – Abdullah Skaka (gradonačelnik), BH Pošta – Mirsad Mujić (direktor).

Obraćajući se mladima Muftijstva sarajevskog u KSC Skenderija predstavnik agencije MCM, Adis Hasaković istakao je da su oni “najbolji dio Sarajeva i Bosne i Hercegovini. Okupili su se na ideji dobra, organizirali se, artikulirali potrebe i izazove, a zatim realizirali planove. Rezultat toga je da je Mreža mladih od projekta postala sistemska stvar cijele Islamske zajednice, čiji način organizovanja će preuzeti sva muftijstva”, kazao je Hasaković.

Na kraju su mladi na osnovu zaključaka s ovog skupa donijeli proglas u kojem se kaže:

“Mreža mladih, koju smo pokrenuli početkom ove godine i koju smo u proteklih nekoliko mjeseci draga srca podizali i pleli, dokaz je da mi, mladi ljudi, svoj identitet gradimo na osnovama naše vjere islama i da kroz ovu aktivnost želimo jačati i sačuvati ovaj za nas najvažniji identitet.

Mreža mladih, također, dokaz je da smo svjesni svog narodnog imena Bošnjak, te da nam je naš džemat i zajednica, naš narod, bošnjački narod, kojem želimo hizmetiti i na različite načine pomoći.

Naš toprak, naš vatan, naša otadžbina, naša domovina je Bosna. Ona je naša zemlja, najljepša i nenapuštajuća. To garantujemo ovim danom i našim prisustvom na ovom skupu. Za svoju zemlju, spremni smo žrtvovati svoje imetke, svoje vrijeme pa i svoj život, ako bude i to potrebno.

Želimo poručiti da poštujemo i čuvamo vrijednosti našeg društva i multireligijsku dimenziju naše domovine. U svim našim aktivnostima pazit ćemo na osnovna ljudska prava svih ljudi, borit ćemo se za mir, slobodu i međusobno poštivanje. Također, čuvat ćemo i borit se i za naša prava i nećemo dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju, zloupotrebu i iskorištavanje.

Želimo poručiti s ovog skup da smo mi dio Islamska zajednica. Svjesni smo važnosti Islamske zajednice za naš narod i našu domovini. Svjesni smo da sa nama dolaze nova jutra i novi dani. Svjesni smo odgovornosti i obaveza koje su pred nama. Stoga, tražimo od odgovornih u Islamskoj zajednici da se više oslone na naš kapacitet i našu energiju, kaže se između ostalog u Proglasu Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

halalmagazin.com

Povezani članci