Ekonomija

Očekivan ekonomski rast BiH u 2016. godini 3,3 %

Unatoč prognozama direktorice MMF-a da će globalni ekonomski rast biti razočaravajući i neujednačen u ovoj godini, Hasić smatra da su vlasti u BiH stvorile dobre pretpostavke za poboljšanje poslovne klime te privlačenje stranih investitora.

Najviše neiskorištenih potencijala nalazi se u oblasti elektroenergetskog sektora, isiče Hasić, i upravo se tu može očekivati otvaranje najviše radnih mjesta. U drugoj polovici 2015. godine, vlasti u BiH su stvorile dobre pretpostavke za poboljšanje ekonomske slike u našoj zemlji, smatra ekonomski analitičar Duljko Hasić. Učinjeni su znatni pomaci u implementaciji reformske agende i za očekivati je, kaže, otvaranja na tisuće novih radnih mjesta.

{youtube}3dFpub2ldp0{/youtube}

“Došlo je do usvajanja niza zakonskih akata, seta zakonskih propisa pogotovo iz socijalne skrbi tako da su se stvorile pretpostavke da bi BiH uz dodatne napore mogla uposliti i do 20.000 ljudi. Neophodno je da BiH uradi još i dodatne napore kada su u pitanju obezbjeđenje sredstava pogotovo za realni sektor, obezbjeđenje odgovarajućih kreditnih linija uključujući značajan iznos rezervi koje posjeduje Centralna banka BiH negdje oko 600 miliona maraka”, kaže Duljko Hasić, ekonomski analitičar.

Neiskorištene potencijale BiH ima u oblasti elektroenergetskog sektora gdje bi se mogao pokrenuti ciklus investicijskog ulaganja i značajnog upošljavanja domaće radne snage. Neiskorištenih potencijala ima i u drugim sektorima.

“Tu su i značajni sektori metaloprerađivačke industrije sa posebnim osvrtom na namjensku proizvodnju, zatim drvoprerađivački sektor koji bilježi odlične rezultate u zadnjih nekoliko godina i suficit koji ostvarujemo na godišnjem nivou od preko 400 posto, zatim tekstilna industrija koja se seli iz zemalja Azije u BiH i potreba da se razvija i ovaj sektor”, dodaje  Hasić.

Pretpostavke za ekonomski rast u 2016. godini na globalnoj razini nisu optimistične. Prema izjavama predsjednice MMF-a godina će biti razočaravajuća. Ipak, Hasić očekuje ekonomski rast od minimalno 3,3 posto u BiH.

“U mnogim zemljama finansijski sektor i dalje je slab, a na tržištima u razvoju rastu finansijski rizici. Sve to znači da će globalni rast biti razočaravajući i neujednačen u 2016. godini” , ističe Kristin Lagard, direktorica MMF dok Hasić naglašava:

“ To su predviđanja na globalnom nivou, međutim BiH ima potencijale koje može staviti u funkciju uz sve ovo što je vezano za ekonomske i strukturalne reforme koje su neophodne u BiH, one su pokrenule kompletan ovaj proces, a s druge strane imali smo malu osnovu u prethodnim godinama tako da bi mogli očekivati rast od 3,3  do 3,5 posto”.

Kako bi se očekivanja i ispunila, neophodno je uraditi i izmjene zakonskih propisa u oblasti stečaja i likvidacije kao i promjene oblasti i zakonskih propisa sudstva, te usklađivanje obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada, smatra Hasić. Sve to stvorilo bi dobru poslovnu klimu te više privlačilo strane investitore. 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button