Zdravlje

Obuća prenosi bolesti

Nakon dvije sedmice, više od 420.000 jedinica bakterija pronađeno je na vanjskoj strani obuće. Od pronađenih bakterija, 27% je smrtonosni virus E. Coli. Također je otkrivena za Klebsiella pneumonia, koja može izazvati upalu pluća, rane i infekcije krvotoka i Serratia ficaria, koja može dovesti do infekcije respiratornog trakta.

“Česta pojava (96 posto) koliformnih i bakterija E. Coli na cipelama ukazuje na čest kontakt sa fekalnim materijama, koji najvjerojatnije potiče iz podova u javnim toaletima ili kontakta sa životinjskim fekalnim materijama na otvorenom”, rekao je Gerba. “Naša studija također ukazuje da je bakterije moguće prenijeti na cipelama sa velike udaljenosti u vaš dom nakon što su cipele kontaminirane bakterijama.”

Još više uznemiruje to što se 90% pa sve do 99% bakterija pronađenih na cipelama prenese na pločice i tepihe u stanovima .

Bakterije koje se poslije prenesu na bose noge, koljena i ruke na kraju će završiti i u posteljini.

Da bi se držati ovih klice podalje, jednostavno izujte cipele i ostavite ih kod vrata. Često usisavanje i brisanje će također pomoći. Studija je također potvrdila da pranje cipela eliminiše više od 90% bakterija.(preporodinfo)

akos.ba

 
 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button