Kolumne i intervjuiU Fokusu

Rusi dolaze, a Dodik se češlja

Još prije nego li je Rusija napala na Ukrajinu ponašanje Milorada Dodika i njegovo secesionističko djelovanje u smislu napuštanja zajedničkih institucija, najave formiranja vojske RS-a itd moglo je nagovijestiti da Milorad Dodik računa na neku stranu silu koja će na globalnom planu biti vjetar u leđa i partner u sprovođenju politike od koje se nikad nije odustalo.

Ova činjenica ide u prilog da je Dodik znao za napad na Ukrajinu i da je trebao odigrati ulogu u destabilizaciji na području Balkana a za uzvrat možemo pretpostaviti o čemu se kalkulisalo. Onog trena, kada je Rusija „polomila zube“ tokom početka agresije dok je marširala prema Kijevu, u Dodikovim nastupima osjetilo se razočarenje. Tada smo mogli vidjeti novog Dodika koji je „podvio rep“, i koji je spreman na odustajanje od tih silnih secesionističkih želja.. Novi Dodik je partner Europskim zvaničnicima, on je za BiH, vraća se u institucije BiH. Pred europskim parlamentarcima u Briselu kaže je RS posvećena slovu Dejtona, Ustavu BiH kako je napisan, a da su sve ostalo špekulacije.

 Sada, kada objektivno Rusija napreduje u agresiji na Ukrajinu, i kada je ruska čizma svakim danom bliža Balkanu, ponovo vidimo Dodika kako RS naziva „državom srpskog naroda“

Dakle, na osnovu do sada viđenog može se zaključiti da će ponašanje rukovodstva RS-a ovisiti između ostalog u velikoj mjeri i od napredovanja Rusije u Ukrajini. Ne treba biti nikakav politički analitičar da bi se predvidjelo ponašanje rukovodstva RS-a na čelu s Dodikom u slučaju da ruska čizma dođe do Balkana.

Europskoj uniji ne predstavlja problem Milorad Dodik, on je političar niskog dometa čiji je vrhunac slave jučerašnje uzimanje mikrofona: „Oj, ora je, ora je“ i „Ustaj mala veži kera“, problem predstavljaju mase koje se povode za ovim niskim strastima, mase koje preko društvenih mreža slave napredovanje Rusije u Ukrajini, problem predstavlja Vučić koji nikada ne otkriva sve karte, Aleksandar Vučić koji ima sve što nema Milorad Dodik. Ono što Aleksandar Vučić misli Milorad Dodik kaže i dok je takva politička scena u ovom dijelu Balkana Milorad Dodik će biti lakmus papir svega onoga što Vučić misli.

Historija je učiteljica a ona upozorava na činjenice domaćeg fašizma u Prvom i Drugom svjetskom ratu. U slučaju još jednog sličnog rata imali bi priliku gledati potpuno isti scenarij. Da li su predstavnici EU i NATO-a svjesni ove činjenice?

Piše: Ekrem Čelebić

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button