Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > O ramazanskoj rastrošnosti: Zahvalnost znači da ništa što se može iskoristiti ne bacate!

O ramazanskoj rastrošnosti: Zahvalnost znači da ništa što se može iskoristiti ne bacate!

Ramazan nam dolazi i tako mi Allaha, stvar koja para srce je da mi proslavljamo i onda nam ostane mnogo hrane koja se baci.

Plastične čaše su posvuda. Ljudi popiju pola boce vode i ostatak prospu, neki ne pojedu hurme sa tanjira i to se bace u smeće…

Mi ne cijenimo ono što nam je Allah dao. Allah na kraju ajeta o ramazanu kaže: ”DA BISTE BILI ZAHVALNI” – vi ovo nazivate zahvalnošću?

Zahvalnost znači da sve sačuvate. Zahvalnost znači da ništo što se može iskoristiti ne bacate. Zahvalnost ne znači da imate vreće i vreće smeća, koje ustvari nisu pune smeća već iskoristive hrane. To nije uredu. To nije prihvatljivo po bilo kojim standardima.

Ne rasipajte hranu tokom ramazana. Ne stavljajte više hrane u tanjire. Stavite malo, pa ako budete mogli jesti još, onda dodajte. Neki od vas su pokupili loše navika iz društva: kada odete na neko vjenčanje napunite tanjir što više možete jer bi neko drugi mogao to uzeti, a nema druge prilike… Nemojte razmišljati tako. Moramo ovo ozbiljno shvatiti.

Sestre, kada napravite porodici sehur ujutro i to se ne pojede, ne bacajte to, već im servirajte za iftar. Nemojte to bacati i govoriti napraviću nešto drugo za večeru. Ne, ne, ne, morate biti zahvalni na onome što vam je Allah dao. Ako ne budemo zahvalni Allah će nam oduzeti blagodati.

Nouman AK

Prijevod: FB grupa NAK

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top