Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Novi programi Federalnog zavoda za zapošljavanje: 10.000 osoba će u ovoj godini dobiti posao

Novi programi Federalnog zavoda za zapošljavanje: 10.000 osoba će u ovoj godini dobiti posao

 Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Kenan Rešo danas je u Sarajevu predstavio tri nova programa aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini koji bi trebalo da osiguraju oko 10.000 radnih mjesta u Federaciji BiH.

To su: Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje i Program zapošljavanja Roma u 2014. godini. Javni pozivi za učešće u programima će biti objavljeni 5.5.2014. godine na internet stranici.

“Od 2011. godine do sada imamo trend povećanja broja ljudi koji se zapošljavaju putem naših programa. Od 2011. godine kada se zaposlilo 4.400 osoba, broj je povećan na 10.000 koliko očekujemo u ovoj godini. Jedan od razloga je i taj što Vlada FBiH u ovoj godini izdvojila iz budžeta 10 miliona KM za programe Federalnog zavoda za zapošljavanje”, rekao je Rešo.

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, kako je danas rečeno, predviđena su sredstva od 18.086.160KM, od čega Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja 8.446.160, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 9.640.000 KM. Program se realizira u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Ovaj program podrazumijeva četiri mjere.

Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo mjera je za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, te izuzetno do 35 godina – ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci (osobe sa srednjom stručnom spremom, III i IV stepena) i 12 mjeseci (osobe za višom – VI stepen i visokom stručnom spremom -VII stepen).

Sufinansiranje zapošljavanja – Prilika za sve, mjera je koja podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

Sufinansiranje sezonskog zapošljavanja je nova mjera na tržištu rada i podrazumijeva zapošljavanje 1.000 nezaposlenih osoba, prvenstveno bez kvalifikacije, koje su najbrojnije na evidenciji nezaposlenih (NK i NSS), bez obzira na radno iskustvo i dob uz zasnivanje radnog odnosa na period do tri mjeseca.

Sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba – Vaučer za posao je također nešto novo na tržištu rada u FBiH i podrazumijeva zapošljavanje 600 nezaposlenih osoba dobi više od 40 godina, bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju najmanje 24 mjeseca, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

– Cilj je da se uz pomoć vaučera, koji preuzima u kantonalnoj službi za zapošljavanje/birou za zapošljavanje, nezaposlena osoba motivira da samostalno traži zaposlenje kod poslodavaca, radi prekida dugotrajne nezaposlenosti i integracije na tržištu rada – kazao je Rešo.

Drugi danas prezentirani Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje ima za cilj se omogući priprema za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje, u konkretnom poslovnom okruženju, a za realizaciju ovog programa osigurana su sredstva od 2.000.000 KM.

– Ovaj program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, te je usmjeren da prilagođavanje radne snage potrebama tržišta rada”, istakao je Rešo.

Treći prezentirani program – Program zapošljavanja Roma u 2014. godini kreiran je radi poticanja poslodavaca da zapošljavaju Rome i radi stvaranja povoljnijih uvjeta za samozapošljavanje nezaposlenih Roma, ravnopravno. Raspoloživa finansijska sredstva od 622.300 KM, kako je rekao direktor Rešo, predviđena su za podršku zapošljavanja i samozapošljavanja najmanje 100 Roma u Federaciji BiH u 2014. godini.

 

Opširnije na: fzzz.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top