Uncategorized

Nova vlada ili novi izbori rješenje političke krize u Crnoj Gori

- Višemjesečno neslaganje konstituenata vladajuće koalicije u Crnoj Gori, koju čine DF-Demokrate i URA, kulminiralo je prethodne sedmice na način da je Vlada Zdravka Krivokapića praktično pala

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi, nakon što je jedan od konstituenata vladajuće većine – Građanski pokret URA Dritana Abazovića odlučio da otkaže podršku aktuelnom permijeru Zdravku Krivokapiću i njegovom kabinetu. Trenutna situacija nameće dva rješenja – formiranje manjinske vlade ili vanredne parlamentarne izbore.

Višemjesečno neslaganje konstituenata vladajuće koalicije u Crnoj Gori, koju čine DF-Demokrate i URA, kulminiralo je prethodne sedmice tako što je Vlada Zdravka Krivokapića praktično pala, javlja Anadolu Agency (AA).

– URA i opozicija stvaraju novu većinu –

Građanski pokret URA pokrenuo je inicijativu sa 40 poslanika opozicije za izglasavanje nepovjerenja vladi i tako jasno poslao poruku da aktuelna većina gubi podršku u parlamentu. Ovakav potez rezultat je višemječnih svađa, neslaganja i političkih nesuglasica između premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, ali i rezultat narušenih odnosa na relaciji DF – Krivokapić kao i ogromne netrpeljivosti između Demokrata i URA-e.

Ono što je sasvim izvjesno jeste da je politička scena u Crnoj Gori danas sasvim drugačija nego li je to bio slučaj prije Nove godine. Inicijative koje su pokrenute pred Skupštinom, donijet će odgovore da li će trenutnu vladu Zdravka Krivokapića zamijeniti nova većina ili će se ići u pravcu vanrednih parlamentarnih izbora.

Epilog inicijativa o budućnosti aktuelne vlasti i pojedinih njenih članova u njoj, o kojima će poslanici odlučivati početkom februara, zavisiće isključivo od poteza opozicije. Podsjećamo, aktuelna većina u parlamentu ima 41 poslanika, dok opozicija ima 40.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) sazvao je za 3. i 4. februar tri vanredne sjednice, na kojima bi trebalo da se odlučuje o razrješenju vicepremijera Dritana Abazovića, skraćenju mandata parlamentu i nepovjerenju Vladi.

Međutim, to automatski ne znači da će poslanici izjašnjavati o svim tim pitanjima. Da bi se to desilo, prvo se mora izglasati da ona budu na dnevnom redu vanrednih sjednica. Parlamentarci bi prvo 3. februara mogli da se izjasne o predlogu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića o razrješenju Abazovića. Premijer je tu inicijativu podnio nakon što su URA, čiji je Abazović predsjednik, i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi. Da bi Abazović bio smijenjen, potrebna je podrška dijela opozicije. Na podršku iste adrese, tog dana moralo bi da se računa kako bi za novog vicepremijera bio imenovan ministar finansija Milojko Spajić, kojeg je za tu poziciju takođe predložio Krivokapić.

Dan kasnije, 4. februara, parlamentarci bi trebalo da odlučuju o potencijalnom skraćenju mandata Skupštini – koje je zatražila Vlada – i o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu.

Prema trenutnim najavama, nije izvjesno da će doći do smjene Abazovića i skraćenja mandata Skupštini, ali je iz brojnih opozicionih partija saopšteno da je dogovorena većina za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

– Manjinska vlada kao opcija –

Opozicija je prethodnih dana jasno saopštila da im je prihvatljiva ideja o formiranju manjinske vlade, koju je predložila URA. S druge strane, iz DF-a, Demokrata, kao i od strane premijera i njemu bliskih ministara, ovakav potez je nazvan “izdajom izborne volje naroda”. Oni su pozvali Abazovića da je najpoštenije da se ide na nove izbore.

I međunarodni partneri Crne Gore budno prate situaciju na političkoj sceni. Ambasade najznačajnijih država su se već oglasile, pozvale na suzdržanost i poručile da je volja poslanika u parlamentu kako će donositi političke odluke.

– Protesti vlasti –

Zbog najava o formiranju manjinske vlade u Crnoj Gori počeli su protesti u više gradova. Protest podržavaju partije koje zastupaju stav da su vanredni izbori najbolje rješenje trenutne krize.

Početak februara donijet će konačan rasplet političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi. Aktuelna vlada, koja ima mandat do 2024. godine, nema podršku u parlamentu. Manjinsku vladu podržalo bi 40 poslanika opozicije i URA, što je većina u Skupštini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button