U FokusuVijesti iz zemlje

Škola hifza Muftijstva sarajevskog: Kur’an kao duhovno ispunjenje

- Učenje Kur'ana, pogotovo ako je riječ o učenju napamet (hifzu) vjerniku pored duhovnog ispunjenja odnosi, određenu odgovornost te zahtijeva predan i kontinuiran rad

Učenje Kur’ana, svete knjige muslimana, pogotovo ako je riječ o učenju napamet (hifzu), vjerniku pored duhovnog ispunjenja odnosi i određenu odgovornost koje su svjesni hafizi i hafize (muškarci i žene koje znaju Kur’an napamet).

Za hifz je potrebno mnogo ustrajnosti i rada, ali je zato i duhovno ispunjenje, koje se javi u srcu vjernika u tim trenucima, veliko.

Hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam-hatib Careve džamije u Sarajevu, koordinator je Škole hifza Muftijstva sarajevskog.

– Šezdeset hafiza godišnje –

U izjavi za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je odnos prema Kur’an-i Kerimu od njegovog objavljivanja Božijem poslaniku Muhmedu s.a.v.s. okupirao pažnju kako ashaba tako i svih potonjih generacija pa tako i Bošnjaka na ovim prostorima.

“Ono što je posebno interesantno i što često želim da potenciram jeste da je agresija koja je bila na Bosnu i Hercegovinu doista bila jedan vid milosti Svevišnjeg Gospodara prema nama. Ako uzmemo u obzir da smo krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina bili u jednom strahu da li ćemo imati ponovo novih hafiza u našoj lijepoj BiH, do današnjeg vremena kada pogledamo da mi sada brinemo o djeci koja su osnovnog obrazovanja, koja žele da uče hifz, a neki od njih su i završili, hvala dragom Allahu, to nam govori koliko smo mi napravili veliki iskorak da ga je teško pojmiti”, rekao je Išerić.

Podsjetio je kako je hifz prošle godine pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u jednoj školskoj godini završilo 60 novih hafiza, a sedam ih je polaznik Škole hifza.

“To je veliki pokazatelj našeg buđenja i našeg vraćanja vjeri i našeg posebnog odnosa prema Kur’an-i Kerimu. Svaka snaga ili slabost, kako pojedinca tako i zajednice, isključivo ovisi o odnosu prema Allahovoj knjizi”, rekao je Išerić.

Škola hifza je skoncentrisana na djecu mektebskog uzrasta, a njen je cilj da najbolje kandidate mekteba, koji su nadareni, imaju moć pamćenja, želju i podršku porodice, potaći na hifz.

Išerić je govorio o značaju podrške porodice na putu do sticanja titule hafiza/e.

“To je ono što je nas vodilo u pokretanju ovog projekta Škole hifza Muftijstva sarajevskog. Mi kada ‘vežemo’ dijete za Kur’an, mi nismo samo ‘vezali’ dijete, već kompletnu porodicu da hizmeti Kur’anu”, rekao je Išerić.

Dodao je kako imaju i starije kandidate koji žele učiti Kur’an, ali da je to većinom riječ o sistemu preslušavanja.

Škola hifza je bazirana većinom na osnovce, srednjoškolce i studente. Projekt je pokrenut 2017. godine, koji se oslonio na školu hifza sarajevskog Medžlisa.

Danas postoji 17 punktova na području muftijstva sarajevskog s kojima radi 20 muhafiza.

“Imamo oko 450 polaznika, radimo s djecom tri puta sedmično po dva sata. Imamo svoj plan i program koji smo postavili gdje imamo za cilj da u jednoj godini dijete završi Amme džuz (posljednjih dvadeset stranica Časnog Kur’ana, op.a), u sljedećoj godini 29. džuz, nakon toga 28., četvrte godine 27. i 26. džuz. Kada dijete kompletira tih 100 stranica, odnosno pet džuzeva, mi tu možemo da primijetimo koliko imamo potencijala u djeci, koliko je dijete zainteresovano, koliko imamo podršku roditelja da bismo mogli da krenemo dalje”, rekao je Išerić.

Istakao je kako je škola u proteklom periodu, odnosno u ovih nekoliko godina, iznjedrila 16 hafiza.

“Ako pogledate da u Sarajevu imate i Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka, svaki od nijh ima svoju sekciju hifza, medresu u Visokom, mi smo prezadovoljni tim uspjehom”, rekao je Išerić.

Ipak, cilj je da djeca, omladina i njihove porodice osjete povezanost s Kur’anom.

– Kur’an kao duhovno ispunjenje –

Krajem decembra 2021. godine hifz je položila i Iman Silajdžić (19), učenica četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese i time stekla zvanje hafizatu-l-Kurʼani-l-kerim.

Kazala je kako je odgojena u islamu te je još kao dijete od četiri godine sa sestrom počela pokazivati interesovanje za Kur’an, jer se sestra spremala za mektebska takmičenja pa je i sebe zamišljala kako bi to izgledalo.

Sa šest godina je počela učiti sufaru koju je završila prije 1. razreda osnovne škole.

“Nekako je arapsko pismo bilo prvo pismo koje sam naučila. Nakon toga smo počeli učiti hatme u mektebu i ja sam se sve više zanimala za to. Roditelji su uvijek bili podrška”, rekla je Silajdžić koja je dodala kako je u njihovoj porodici bilo nekoliko hafiza, među kojima je istaknuti Kamil Silajdžić.

Prisjetila se kako je nakon toga i sama krenula na mektebska takmičenja, a prvo je naučila 30. džuz, Amme džuz.

Želja za intenzivnim učenjem Kur’ana napamet javila se u osnovnoj školi.

Dok je bila učenica osnovne škole, išla je i u Muzičku školu i svirala klavir, ali je vremenom shvatila da to nije nešto što je ispunjava i treba sebi odrediti drugi prioritet – Kur’an, za koji kaže da je duhovno ispunjenje.

Učenica Gazi Husrev-begove medrese rekla je kako razmišlja o tome da studira medicinu ili stomatologiju.

“Voljela bih da pomognem i doprinesem zajednici kao možda budući doktor, ako Bog da”, rekla je Silajdžić.

Smatra kako je potrebno pokazati ljepote islama i vezu islama s naukom koja postoji od pamtivijeka.

Istakla je kako je Kur’an duhovno ispunjenje.

“To je neopisiv osjećaj, pogotovo meni kad sam učila, kada su me preslušavali, svako to preslušavanje, nakon njega čovjek bude toliko ispunjen, to se ne može opisati. Poseban je osjećaj”, rekla je Silajdžić.

– Kur’an daje odgovor na sve –

Među polaznicima Škole hifza je i osnovac Sami Balaš (13) koji je u junu 2021. godine stekao zvanje hafiza.

Učenik 8. razreda OŠ “Zajko Delić” kazao je kako su mu cijela porodica i muhafiz bili podrška na ovom putu.

“Počeo sam tako što je sestra putem interneta učila, meni se svidjelo pa sam i ja počeo učiti”, rekao je Balaš.

Učiti Kur’an je počeo kao dijete, najprije po nekoliko redova, a onda kako je rastao sve je intenzivnije i učio. Upitan za osjećaj kad uči Kur’an, Balaš je kazao kako “bereket dolazi i duhovno ga ispunjava”.

Dodao je kako je potreban predan rad na učenju Kur’ana.

Govorio je i o odgovorima koje Kur’an daje ljudima za probleme i izazove s kojima se susreću.

“Kur’an nas podučava kako da živimo, šta da radimo, koje stvari trebamo, koje ne trebamo da radimo. Kur’an ima odgovor na sve. Sve što Kur’an kaže to je istinito i tu nema polemike”, rekao je Balaš.

Govorio je i o značaju hadisa i sunneta Muhameda a.s. te izučavanju života Božijeg poslanika.

“U Kur’anu su i u islamu općenito odgovori na sve. Sve što želite da pronađete, možete naći u Kur’anu”, rekao je Balaš.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button