Norveška: Halal meso od sobova prvi put na trpezi
Muslimani diljem svijeta su po prvi put počeli uživati meso sobova, poznatih i kao irvasi, nakon što su klaonice u Norveškoj počele klati sobove prema halal standardima
Muslimani diljem svijeta su po prvi put počeli uživati meso sobova, poznatih i kao irvasi, nakon što su klaonice u Norveškoj počele klati sobove prema halal standardima.
Harry Dyrstad vlasnik Vilteksperten klaonice, zaposlio je mesare sa certifikatom za halal klanje 100 sobova da bi ih distribuirao u nekoliko mjesta poput Dubaia.
Islamsko vijeće Norveške odobrilo je njihovu preradu mesa nakon posjete klaonici. Ovim će se dati prilika muslimana u Norveškoj da jedu sob-pršutu, koja je vrlo popularna u Norveškoj.
To će biti vrlo uzbudljivo pratiti kako će muslimani primiti novinu o sobovom mesu. To je potpuno novi halal proizvod, rekao je Mehtab Afsar, glavni tajnik Islamskog vijeća Norveške za Adresseavisen.
Sob meso najčešće dolazi sa sjevera Skandinavije gdje ljudi stoljećima žive od uzgoja sobova.
TBT