Kolumne i intervjui

Nkosi Zwelivelile, unuk Nelsona Mandele: Genocid i etničko čišćenje u Palestini traju već 76 godina

Nkosi Zwelivelile Mandela, unuk Nelsona Mandele, prvog crnog predsjednika Južnoafričke Republike koji je došao na vlast demokratskim izborima, u intervjuu za Anadolu govorio je o dešavanjima u Pojasu Gaze tokom posjete Ženevi gdje je kao govornik prisustvovao panelu

Zastupnik u Nacionalnoj skupštini Južnoafričke Republike Nkosi Zwelivelile Mandela izjavio je da genocid, etničko čišćenje, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u Palestini traju već 76 godina, javlja Anadolu.

Nkosi Zwelivelile Mandela, unuk Nelsona Mandele, prvog crnog predsjednika Južnoafričke Republike koji je došao na vlast demokratskim izborima, u intervjuu za Anadolu govorio je o dešavanjima u Pojasu Gaze tokom posjete Ženevi gdje je kao govornik prisustvovao panelu.

Naglasio je da izraelski napadi na Palestince nisu počeli 7. oktobra prošle godine i da je stoga potrebno vrlo jasno i precizno iznositi činjenice.

“Genocid, etničko čišćenje, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u Palestini traju već 76 godina od Nakbe koja se desila 1948. godine”, kazao je.

Svake godine 15. maja Palestinci obilježavaju godišnjicu Nakbe, ili “Velike katastrofe”, kada su naoružani cionisti 1948. godine protjerali stotine hiljada ljudi iz domova i sa njihove zemlje. Tokom Nakbe, izraelske snage su nasilno uklonile i protjerale oko milion Palestinaca, uništeno je 675 sela i gradova koji su pripadali Palestincima, a hiljade Palestinaca su ubijene.

Mandela je istakao da je cionistički izraelski režim samo tokom proteklih mjeseci uništio više od 530 palestinskih sela.

“Nikada ne možemo ovaj sukob posmatrati kao nešto što se desilo poslije 7. oktobra 2023. godine. Oni koji žele nastaviti ovu propagandu i lagati suočit će se s činjenicama kojima raspolažemo”, rekao je Mandela.

– Masakri u Gazi –

Samo u Gazi, kako je kazao, između 2006. i 2023. godine bilo je više od 20 masakra. Dodao je da je bilo masakara i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mandela je kritikovao političare koji su trenutno na vlasti jer oni “nisu glas širokih masa”.

“Vidimo ljude koji ustaju da podrže palestinsko pitanje u svim većim gradovima širom svijeta. Elektronska intifada nam je omogućila da dospijemo do dalekih dijelova globalne zajednice i mobiliziramo podršku palestinskom narodu upravo korištenjem društvenih medija”, istakao je Mendela.

Komentarišući tužbu koju je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela kod Međunarodnog suda pravde (ICJ) i odluke o mjerama koje su donesene u tom kontekstu, Mandela je kazao da mnogo cijeni predsjednika Cyrila Ramaphosu i njegovu Vladu po ovom pitanju.

Napomenuo je da je ovaj slučaj istorijski uspjeh za njegovu zemlju, te je uputio globalni apel svim državama Latinske Amerike, Afrike i Azije, kao i evropskim i zapadnim državama, da slijede i podrže primjer Južnoafričke Republike.

– Priznati Palestinu kao državu –

“Oduševljeni smo što su Španija i neke druge države (Norveška i Irska, op.a.) objavile da će priznati Palestinu kao državu. Nastavićemo da pozivamo još više zemalja da učine isto”, rekao je Mandela.

U obraćanju na panelu održanom na Univerzitetu u Ženevi također je pozvao da se Izraelu zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine te je apelovao na sve aktiviste da podrže ovu ideju.

– Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu –

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button