Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Jacija namaz i vitr namaz … ne izostavljajte vitr namaz!

Jacija namaz i vitr namaz … ne izostavljajte vitr namaz!

Poslanik nije žurio sa obavljanjem jacija – namaza.

Procijenjivao je situaciju; ako bi se ashabi okupili u džamiji, odmah je izlazio da klanja, a ako se još uvijek nisu svi okupili, sačekao bi da dođu. Volio je odgađati obavljanje jacije, ali je pazio da na taj način ne oteža muslimanima koji su uglavnom bili umorni od posla.

Nekada čovjeka savlada umor, a nekad ga prevari šejtan, oteža mu i ulijeni ga, pa ode na spavanje a da nije klanjao nijedan rekat vitr-namaza, možda ne znajući kakvo dobro propušta. Nikad ne ostavljaj vitr-namaz!

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “O vitr-namazu ne vodi računa osim vjernik.” Tako mi Allaha, vitr-namaz ustrajno klanja onaj u čijem se srcu nastanio istinski iman, a onaj čiji je iman manjkav, ne vodi računa o vitr-namazu i ne klanja ga redovno. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah vam je dodao još jedan namaz, pa ga klanjajte između jacije i sabaha (tj. vitr-namaz).”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Držite se noćnog namaza, jer u njemu se nalazi snaga onih dobrih prije vas, njime se približavate svome Gospodaru, on je iskup za loša djela i štit od grijeha.

Pazi da ne propustiš vitr-namaz i klanjaj makar jedan rekat odmah nakon jacija-namaza! Ako klanjaš tri rekata vitr-namaza, to je bolje, ako klanjaš pet rekata, to je još bolje, a ko poveća broj rekata, bit će mu uvećana nagrada, ali je bitno da te duša ne savlada pa da ne klanjaš makar jedan rekat odmah nakon jacije, tako da ti se svaku noć upiše da si klanjao noćni namaz.

Sa predavanja dr. Muhammeda el-Arifija
Obrada: Youtube kanal: El-Qamer
Pripremio i prilagodio:  NUM

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com