U FokusuVijesti iz svijeta

Nezavisna država Palestina rješenje je za aktuelnu krizu

Ruski eksperti ocijenili su da stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom, može da riješi aktuelnu krizu i da su za njeno ostvarenje potrebne koordinisane inicijative međunarodne zajednice.

Eksperti su naglasili važnost dugoročnog primirja između Izraela i Palestine i tvrde da bi to omogućilo stranama da pronađu izlaz iz krize.

Ruski akademici su dali ocjenu napada Izraela na Pojas Gaze i pristupe Rusije, Turkiye i Zapada po ovom pitanju.

Aleksandar Dinkin, predsjednik istraživačkog Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose “Primakov”, koji djeluje pri Ruskoj akademiji nauka, istakao je da se Rusija zalaže za stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom, prenosi Anadolija.

“Tragični događaji u Izraelu i Palestini otkrivaju neophodnost potpunog rješavanja dugogodišnjeg, složenog i bolnog pitanja. Događaji su pokazali da se palestinsko-izraelsko pitanje više ne može zamrznuti. Napetost i prijetnja nasiljem će se nastaviti dok se ne pronađe konačno rješenje”, poručio je Dinkin.

Ističući važnost dugoročnog prekida vatre, Dinkin je rekao da će to omogućiti Izraelu i Palestini da potraže izlaz iz krize.

Podsjetio je da su Organizacija islamske saradnje (OIC) i zemlje Arapske lige preduzele inicijative za rješavanje krize.

“Ovo dokazuje da se važan, policentričan svjetski poredak nastavlja. Mislim da je nemoguće pronaći odgovarajuće i dugo rješenje bez učešća država regiona u procesu traženja rješenja”, pojasnio je Dinkin.

Govorio je i o pristupu Sjedinjenih Američkih Država palestinskom pitanju.

“SAD su pokušale da riješe ovo pitanje same i zaustavile su djelovanje bliskoistočnog kvarteta (Rusija, SAD, Evropska unija i Ujedinjene nacije, op.a.) koji je bio zainteresovan za političko rješenje ovog pitanja. Rezultati amaterskih akcija sada se gledaju na ekranima širom svijeta”, pojasnio je Dinkin.

Dijeli stav da je Izrael važan saveznik SAD-a na Bliskom istoku, ali smatra da pristupi zapadnih zemalja po ovom pitanju nisu monolitni i zavise od djelovanja Izraela.

Navodeći da su pristupi Rusije i Turkiye rješavanju palestinskog pitanja bliski jedan drugom.

“S obzirom na odnose Rusije sa obje strane i značajno iskustvo Turkiye u pružanju humanitarne pomoći u različitim regionima, naše zemlje u budućnosti mogu učestvovati u pokretanju dijaloga između Izraela i Palestine”, rekao je Dinkin.

Andrej Kortunov, predsjednik Ruskog vijeća za međunarodne odnose, također je kazao da je stvaranje palestinske države važno.

“Nekoliko zemalja u svijetu protivi se ideji stvaranja palestinske države, ali ovu državu nije moguće stvoriti brzo. Izrael je skeptičan prema ideji stvaranja palestinske države”, pojasnio je Kortunov.

Smatra da je neophodno podijeliti ciljeve po ovom pitanju na kratkoročne i dugoročne.

“Za sada je važno odmah osigurati prekid vatre kako bi se spriječilo ubijanje i uništavanje ljudi. Cilj uspostavljanja palestinske države će zahtijevati napore još dugo. Postoje mnoga pitanja koja se ovdje moraju riješiti. Za to je potrebna koordinacija međunarodne zajednice. Mislim da rješenje problema zavisi od multilateralnih mehanizama”, istakao je Kortunov.

Mišljenja je da postoje dva načina za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja.

“Prvi je formiranje dvije države (Palestine i Izraela, op.a.). U ovom slučaju Palestina mora biti punopravna država, a ne država s ograničenim pravima i nezavisnošću. Drugi način je stvaranje jedinstvene palestinsko-izraelske države, ali to će zahtijevati ozbiljne promjene unutar Izraela, poput napuštanja diskriminacije Palestinaca i poštivanja ljudskih prava. Svaki način zavisi od ozbiljnih i teških odluka izraelskog rukovodstva. Ne vidim treći put”, pojasnio je Kortunov.

Ocjenjujući postupke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Pojasu Gaze, Kortunov je naveo da Izrael želi pobijediti Hamas.

“Pobjeda za izraelsku administraciju znači potpuno uništenje Hamasove administracije i njene infrastrukture i uspostavljanje kontrole nad Pojasom Gaze, ali će Izrael pretrpjeti ozbiljan gubitak ugleda jer nije moguće opravdati gubitke među civilnim stanovništvom u Gazi, to su ogromni gubici. To će dugo vremena stvarati probleme Izraelu u svijetu. S druge strane, veoma je teško uticati na pristup Izraela u ovom trenutku. Ne mislim da će Izrael ostvariti ciljeve koje je postavio”, veli Kortunov.

Istakao je i da zapadne zemlje primjenjuju dvostruke standarde u pogledu Palestine.

“Život Izraelca se više cijeni od života Palestinca. Ovaj pristup je već dugo demonstriran”, dodao je Kortunov.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button