Islamske temeVijesti iz zemlje

Nesib-ef. Hadžić: Udruženje ilmijje kroz 111 godina postojanja posvećeno pružanju podrške članovima u misijskom radu

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.

Kako je za Agenciju MINA izjavio predsjednik Udruženja Nesib-ef. Hadžić, nastanak ovog udruženja 1912. godine je bio potreba i izraz tadašnjih imama, vjeroučitelja, šerijatskih kadija, da se udruže kako bi tako bili artikulirani njihovi stavovi, težnje i problemi koje su imali.

– Oni su već tada shvatili da se moraju udružiti kako bi se njihov glas čuo, kako bi mogli da izraze neke potrebe i iznesu određene stavove prema trećim licima. Posebno kako bi se njihov glas čuo spram trenutne vlasti. Dolaskom Austro-Ugarske imami su ipak bili u određenom tranzicijskom prostoru. Ambijent u kojem su imami radili se značajno promijenio odlaskom turske vlasti.

Udruženje ilmijje je u svoje statutarne zadatke ugradilo da će se boriti za prava imama, vjeroučitelja, kadija, i svih onih koji su tada bili članovi Udruženja – naveo je Hadžić.

Udruženje ilmijje je imalo različite uloge u različitim periodima, dodao je Hadžić, jer su političke, društvene okolnosti bile drugačije, a ambijent u kojem su radili je trasirao rad Udruženja.

– Bili su različiti načini djelovanja, ali sigurno da je Udruženje ilmijje bilo posvećeno pružanju podrške imamima i drugim članovima u njihovom misijskom radu. Bilo je perioda kada Udruženje nije radilo u punom kapacitetu, bilo je mijenjanja imena, ali je ideja, suština, ostala ista.

Posebno želim naglasiti da su statutarni zadaci utvrđeni na prvoj skupštini Udruženja ilmijje 1912. godine do danas takvi, jer su oni univerzalni, imaju univerzalnu poruku vezanu za stalež koji mi predstavljamo – kazao je Hadžić.

Nesib1.jpg - Nesib-ef. Hadžić: Udruženje ilmijje kroz 111 godina postojanja posvećeno pružanju podrške članovima u misijskom radu
Hadžić: Ideja, suština, Udruženja ilmijje je ista do danas

Također, govorio je i o ulozi Udruženja ilmijje u vremenu u kojem danas živimo.

– Udruženje ilmijje Islamske zajednice danas je na drugačiji način postavljeno u odnosu na ranije periode, upravo zbog onog što sam ranije kazao – jer društvo kao živ proces na određeni način trasira rad Udruženja. Danas Udruženje djeluje u slobodnom, demokratskom društvu, pozicionirano je unutar Islamske zajednice, ali potpuno slobodno, ima svoju strukturu, svoje odbore, svoja tijela. Imamo partnerski odnos s Islamskom zajednicom, jer smo dio Islamske zajednice. Ali taj liberalan, slobodan odnos, doprinosi da se pojavljuju kreativne ideje kroz Udruženje, koje su rezultirale raznim projektima – naglasio je on.

Dodao je da su po postavljenju tu, kako kroz historiju, tako i danas, da ukažu na probleme imama i drugih članova, te da daju prijedloge kako da isti budu riješeni.

– Udruženje ilmijje kroz svoje aktivnosti ima priliku da istražuje probleme, da na senzibilniji način radi na edukaciji imama i njihovoj pripremi za nove izazove, kojih je puno, te da predlaže Rijasetu Islamske zajednice određena rješenja – kazao je on.

Nesib4.jpg - Nesib-ef. Hadžić: Udruženje ilmijje kroz 111 godina postojanja posvećeno pružanju podrške članovima u misijskom radu
Hadžić: Tu smo da ukažemo na probleme i ponudimo rješenja

Nesib-ef. Hadžić je najavio i da je prva aktivnost u okviru obilježavanja 111. godišnjice promocija knjige “Imami Srebrenice 1992-1995 – memorizacija kao zavjet i opomena” autora Alija-ef. Jusića, koja će biti održana sutra, 20. septembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 14.30 sati.

– Ove godine počinjemo malo ranije, promocijom ove važne knjige. Alija-ef. Jusić je bio imam u Srebrenici u tom periodu, kasnije i vojni imam, trenutno u penziji. Zajedno s Institutom za društvena i religijska istraživanja i Gazi Husrev-begovom bibliotekom smo pripremili nešto drugačiju promociju, koja će biti rađena s naratorima, glumcima, prikazat ćemo neke isječke iz tog perioda iz Srebrenice.

Bit će ugodno pratiti tu promociju i pozivam sve koji žele da čuju priču o imamima Srebrenice da prisustvuju – poručio je Hadžić.

Nakon promocije knjige u Sarajevu uslijedit će i niz drugih aktivnosti na više lokacija.

– Drago mi je da iz godine u godinu u okviru obilježavanja godišnjice Udruženja imamo sve više sadržaja. Ove godine ćemo imati nekih sedam ili osam aktivnosti, koje su zavrijedile malo veću pažnju. Drago mi je da i naši odbori na terenu organiziraju određene sadržaje i ukazuju na činjenicu da je 111. godišnjica, ali i da na nivou Glavnog odbora širimo aktivnosti, jer Udruženje sigurno ima šta kazati i pokazati – zaključio je Nesib-ef. Hadžić.

Svečana akademija povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice bit će održana 28. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 14.00 sati.

akos.ba

Povezani članci