Brak i porodicaU Fokusu

 Neka vam djeca imaju velike misli i veliko srce i živjet će sretni…

 „Karakter muškarca ili žene najbolje se ogleda u tome kakav je roditelj svome djetetu.“ Definitivno se slažem

Da bi vaše dijete izraslo u kompletnu ličnost, kvalitetnu, ono mora biti voljeno. Ne razmaženo, nego voljeno.  Kao što učite sebe kako da se odnosite prema mislima i emocijama i kako da programirate sebe, tako učite i svoje dijete da ima znanje kako da sebi pomogne i kako da se nosi sa situacijama u životu. Dajte mu primjer. Vlastiti primjer je najbolji primjer.

Vaše ponašanje je presudno. Reagujte na svako djetetovo “ne mogu ili nisam sposoban ili sposobna  to da uradim”. Objasnite da je to samo misao i da mogu ostvariti mnogo toga. Naučite ih da mogu mnogo. Neka steknu radne navike. Neka imaju velike ciljeve. Neka imaju velike misli i veliko srce. I živjet će veliko. Život će to nagraditi. Tako im objasnite.  Naučite ih kako da afirmišu izjave: Mogu biti ono što želim. Prema mnogima, ovo je jedna od najboljih afirmacija. Ali ta afirmacija treba da bude potkrijepljena stvarnim talentima djeteta. Ne možete od djeteta koje ne slika dobro očekivati da bude slikar. Ili koje ne voli matematiku da bude matematičar. Naučite ga da pronalazi svoje sposobnosti od malena, kroz zabavu, igru, priče, pažnju. Najvažnije je da u sebi osjeća samopoštovanje i ljubav prema sebi, ali i ljubav prema ostalima. Naučite li dijete empatiji, vjeri, naučili ste ga dovoljno.

Razmaženo ili odgovorno dijete

Nemojte dijete razmaziti jer ga život neće maziti. Kada treba da ispuni svoje obaveze, neka ih ispuni. Ne dajite mu opravdanja zbog profesora, zbog prijatelja, i posebno ne slušajte kako su svi u krivu, a on jedino u pravu. Naučite dijete da se fokusira na sebe, svoje ciljeve i neka zna da ne može da druge ispravi, jedino sebe.  Naučite dijete da bude samopouzdano vjerujući u njega i ohrabrujući ga, naučite ga nekim afirmacijama: “Ja to mogu, ja sam sposobna, ja vrijedim…” od malih nogu.  Ono što vi djetetu kažete i kako ga vi doživljavate – može da bude od presudne važnosti.

Osmijeh, zagrljaj, pažnja, popravljaju raspoloženje kod djece. Dokazano je kako dvadeset sekundi zagrljaja luči serotonin – hormon sreće. Grlite svoje dijete i bit će sretno. Hvalite ga i bodrite i dat ćete mu krila. Djeca se prilagođavaju slici kako ih vi vidite i riječima šta o njima vi mislite. Ne očekujte da će dijete biti bezgrešno. Kada pogriješi, dajte mu priliku da se ispravi. Ali neka nauči da će svaka greška u životu da se plaća. Nemojte ga ni pretjerano štititi jer svaki pad i svaka bol naučit će ga kako da hoda kroz život. Niti je dobro biti previše zaštitnički raspoložen prema djetetu niti je dobro dijete pustiti da se samo nosi sa životnim izazovima. Nađite balans. Usmjerite ih. Pokažite im. Očekujte od njih. Pohvalite ih. I volite ih.

Pokazujte im ljubav, ali ne dozvolite da ta ljubav bude razlogom manipulacije i da ih u ime te ljubavi ne učite osnovnim životnim vrijednostima ili da budete previše popustljivi. Previše razmaženo dijete kasnije neće znati da se nosi sa životnim izazovima.  Neka zna i za “ne”  jednako kao i za “da”. Neka zna da postoje stvari koje mu ne možete dozvoliti ako to nije dobro za njega. Previše razmaženo dijete nigdje nije dospjelo, a vi to ne želite. Vi želite za svoje dijete da bude uravnoteženo, da zna prihvatiti i ljubav i dati ljubav i hodati kroz život i boriti se za sebe. Razmazite ga malo, ljubavlju, ali ga ne razmazite previše jer ako to uradite, ono neće imati odgovornosti za svoje postupke, uvijek će mu drugi biti krivi i ponašat će se drsko prema drugima, bahato ili bez empatije i stida.

 

Alma Taletović

( odlomak iz knjige Sretna žena)

Alma Taletović  je autorica tri knjige: Smiraj duše, Sretni ljudi i Sretna žena  koje imaju za cilj osnaživanje ličnosti  u svjetlu vjere, nauke i pozitivne psihologije. Autorica je  administrator stranice Smiraj duše – Alma Taletović  koju  prati preko 27 hiljada pratilaca. Njena kniga Sretna žena je najprodavanjija knjiga prema internet knjižari Knjiga.ba već tri mjeseca uzastopno.  Autorica ima za cilj da svojim pisanjem  motiviše i inspiriše i muškarce i žene da žive kvalitetnije i sretnije.

Povezani članci

Back to top button