Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Ne ignorišite grčeve u nogama

Ne ignorišite grčeve u nogama

Mišići se grče u snu

Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima. Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim djelovima tijela. Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posljedica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je tjelesna temperatura niža od uobičajene.

Profesor dr Vesna Stojanov, kardiolog-internista kaže da postoje i drugi uzroci koji dovode do jake i nekontrolisane kontrakcije mišića koja se lokalizuje i izaziva bol:

Grčevi u nogama mogu da budu i znak oboljenja bubrega, šećerne bolesti, perifernog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, poremećaja funkcije štitne žljezde ili parotiroidnih žlijezda kao i multiple skleroze – priča profesorica Stojanov.

– Kod starijih osoba grčevi su posljedica oslabljene cirkulacije arterija nogu, zbog čega nastaje i osjećaj hladnoće kao i bol poslije dužeg hodanja. Kod onih pacijenata kod kojih ateroskleroza napreduje mogu da se pojave bolovi i grčevi i u stanju mirovanja. Pojedini lijekovi, kao što su diuretici, mogu da provociraju pojavu grčeva i zbog toga se pacijentima koji ih koriste u terapiji savjetuje redovna kontrola nivoa elektrolita.

Učestala pojava grčeva u nogama zahtjeva obaveznu posjetu ljekaru. Odlaganje rješavanja ovog problema kod pacijenata koji boluju od progresivne ateroskleroze može da bude uzrok amputacije ektremiteta.

Grč u mišićima nogu dešava se i kod zdravih. Kod trudnica njihova pojava je česta, naročito u kasnijim mjesecima trudnoće zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma. Od grčeva često pate i sportisti zbog taloženja mliječne kiseline u premorenom mišiću i osobe koje žive u prostorima sa puno vlage i u kojima je visoka temperatura. Jak i probadajući bol usljed kontrakcije u zahvaćenom mišiću nije rijetkost ni kod onih sa slabom fizičkom kondicijom, ali isto tako može da se javi i zbog prekomjernog fizičkog rada, najčešće čučanja i drugih neadekvatnih položaja. Od grčeva u mišićima nogu često pate i žene koje nose visoke potpetice.

Prva pomoć

Ukoliko vas noću uhvati bolni grč, oslonite taban na stranicu kreveta ili zid jer ćete tako da izdužite list. Naknadno opružite cijelu nogu, pa u tom položaju sačekajte da se situacija vrati u normalu. Osobe koje su sklone noćnim grčevima trebalo bi prije spavanja da masiraju i istežu stopala.

Pomaže magnezijum

Kada su grčevi u mišićima posljedica poremećaja balansa tečnosti i elektrolita, recimo zbog dehidriranosti, može da pomogne magnezijum. Uzimanje ovog minerala otklanja bolove djelujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Uključen je u više od 300 biohemijskih procesa, aktivira više 300 enzima, i veoma je značajan za kardio-vaskularni, nervni i mišićni sistem.

Prevencija

Da biste spriječili pojavu grčeva, noge prilikom odmaranja držite uzdignute na jastuku. Od podjednake važnosti je i nadoknada magnezijuma i da se popije najmanje dvije litre vode. Blagotvoran uticaj ima umjerena fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, kao i opuštajuće masaže cijelog tela. Izbacite alkohol, a izbjegavajte kofein jer “izvlače” vodu iz organizma, a poželjna je hrana bogata kalcijumom i kalijumom.

novosti.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top