Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Ne gubite vrijeme: Šta raditi dok tražite posao?

Ne gubite vrijeme: Šta raditi dok tražite posao?

Potraga za poslom, naročito u današnjim uslovima visoke nezaposlenosti, može veoma dugo da potraje. Postavlja se pitanje šta raditi, kako provoditi vrijeme dok ste nezaposleni?

Stopa nezaposlenosti od 25 procenata djeluje izuzetno obeshrabrujuće. Svjesni ste trenutne (a vjerovatno i buduće) situacije u zemlji, i male vjerovatnoće da nađete posao.

Postavlja se pitanje šta raditi, kako provoditi vrijeme dok ste nezaposleni?

Nezaposlene osobe imaju dosta slobodnog vremena, ali nemaju novca da bilo šta pametno urade sa njim. Međutim, najgora stvar koju možete da uradite ako nemate posao je da cijeli dan sjedite kući, blejite, ili gledate televizor. To nikako ne smijete da radite. Dani će vam proletjeti uzalud, upašćete u još veću depresiju, a da budemo i realni, na televiziji ne možete puno toga pametnog da naučite, piše portal radniodnos.com.

Investirajte u sebe i budite učesnik našeg seminara na kojem ćete naučiti sve što trebate da nađete posao koji želite:

Aktivno traženje posla

Možete pokušati i da zaradite novac, iako niste zaposleni.

Pročitajte slijedeće savjete i razmislite o svojoj situaciji. Ne smijete padati u depresiju i dozvoliti da vam dani odlaze u nepovrat. Iskoristite svaki minut maksimalno moguće.

1. Nema posustajanja, posao tražite agresivnije

Prije svega, iako vam djeluje da su šanse da pronađete posao minimalne, ne smijete da posustajete. Morate biti agresivniji. Samo prijavljivanje na malobrojne oglase za posao nije dovoljno. Kontaktirajte svakoga koga znate i zamolite ih da vas posavjetuju ili upute na bilo kakvu priliku za posao. Idite lično kod poslodavca ili u kadrovsku službu i raspitajte se. Pošaljite im CV samoinicijativno. Dakle, veoma je bitno da razmišljate van uobičajenih obrazaca, jer su danas takva vremena, da ne može pomoći ustaljeno ponašanje.

2. Dodatno obrazovanje

Iskoristite višak slobodnog vremena da naučite nešto novo. To nešto novo ne mora da ima uopšte veze sa zanimanjem koje ste završili. Šta to možete da naučite što će vam uvijek trebati u životu? Na primjer, možete da naučite da krojite, vodite računovodstvene knjige, obnovite engleski jezik, naučite neki sasvim treći jezik, skuhate egzotično jelo, naučite da popravite auto, televizor, uzgajate baštu i još mnogo toga. Nikad se ne zna kada vam može zatrebati znanje koje steknete.

Naravno, problem predstavlja novac. Nisu svi kursevi besplatni. Ako na birou ne postoje kursevi koji vam odgovaraju, potražite na internetu. Nažalost, mnogi besplatni internet kursevi su na engleskom, ali probajte da naučite barem engleski. Potražite knjige koje bi vam mogle pomoći. Posjetite lokalnu biblioteku. Pitajte nekog ko je već obrazovan za savjet. Dajte sve od sebe, da sami naučite neku novu vještinu ili steknete novo znanje.

Nezaposlenost predstavlja stagnaciju vještina i iskustva, i baš zato probajte da to nadomjestite. Budite u toku sa dešavanjima na tržištu i obogatite svoje znanje i vještine.

3. Pomoć prijateljima i porodici

Ako ste već osoba koja ima slobodnog vremena, možete se ponuditi da pomognete nekome iz porodice ili komšiluka u kućnim obavezama. Na primjer, možete se ponuditi da sestri od tetke čuvate dijete svakog prijepodneva. Ili zapitajte staru komšinicu da li joj je išta potrebno oko pomoći u kući. Uvijek postoji neko u vašem okruženju kome treba pomoć i zato budite humani, ako već možete to da priuštite.

4. Humanitarni rad

U vašoj okolikini sigurno postoji mnoštvo organizacija u kojima su dobrovoljci i više nego dobrodošli.

5. Dobrovoljni (besplatan) rad

Dobrovoljni rad predstavlja odličnu mogućnost za sticanje iskustva, koje nemate pošto ne radite. Ali se često danas zloupotrebljava od strane poslodavaca, koji volontiranje, prakse i slične aktivnosti vide kao odličnu priliku da zarade na vama. Zato nemojte nasjedati i pristajati na bilo šta.

Ako već želite da negdje radite besplatno, neka to bude mjesto gdje ste sigurni da ćete steći potrebna znanja i vještine. Ne samo to, već vam volontiranje može pomoći da steknete i nove poslovne kontakte. Ali baš zbog toga, nemojte čekati da vas neko pozove. Sami se ponudite. Na primjer, kontaktirajte lokalnog knjigovođu, i pitajte ga da li bi vas primio na praksu u narednih par mjeseci. Neće svako htjeti da ima pored sebe novog pomoćnika, koji bi možda i smetao ili imao uvid u poslovne tajne, ali nikad se ne zna. Neko možda i pristane.

Dakle, dobrovoljni rad omogućava da steknete nove poznanike, dobijete preporuku i usavršite svoja znanja. Naravno, sve u granicama normale, nemojte dozvoliti da nekome služite kao besplatna radna snaga. Uvijek vremenski ograničite svoju dostupnost.

6. Učinite nešto za sebe

Ako već nemate šta da radite, onda probajte da učinite nešto za sebe. Na primjer, možete se baviti sportom, poboljšati formu i smršati. Možete pročitati koju dobru knjigu. Baviti se umjetnošću, ručnim radom… Kuhajte zdravo svaki dan. Uradite za sebe nešto za šta ne biste imali vremena, da radite.

7. Organizujte grupnu akciju

U vašoj okolini sigurno postoji neki problem ili situacija koja zahtjeva rješenje. Zaposlene osobe nemaju vremena da se time bave. Organizujte skupljanje potpisa za peticiju ili neku dobrotvornu akciju. A ponekada akcija može biti i zabavne prirode. Na primjer, možete organizovati maskenbal za djecu iz okoline. Ili možete organizovati obilježavanje nekog lokalnog historijskog događaja. Potražite sponzore i krenite u akciju!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top