Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Naučila sam da sve što želim i o čemu maštam trebam prenijeti na papir

U susret novoj godini

Decembar. Posljednja sedmica u 2021. godini. Evo me opet pred odlukama, izborima, ciljevima. U  mislima  vrtim retrospektivu 2021. godine i pitam se da li sam ovaj put  zaista učinila nešto drugačije. Ponosno mogu reći da jesam! Radila sam (i dalje radim)  intenzivno na sebi, na mijenjanju svojih uvjerenja, osvještavanju i izlasku iz vlastite zone udobnosti. Slavila sam uspjehe i postala svjesna svoje autentičnosti.

Prošle godine u ovo doba kupila sam jedan drugačiji, detaljniji planer i krenula  ka boljoj organizaciji vremena i aktivnosti.  Nisam bila dosljedna u popunjavanju svih tih stranica i zadataka, ali i to je nešto. Radila sam najbolje što sam znala.  Naučila sam da sve što želim i o čemu maštam trebam prenijeti na papir. Tada dobiva snagu i postoji nada da će biti ostvareno. Sve dok to čuvam u sebi  i samo je produkt mojih misli, ostaje zarobjeno. Nerealno je očekivati bolje, promjene, čuda bez imalo sopstvenog udjela akcije u tome.

Ne mogu čekati da se drugi promijene da bih živjela.

Ne mogu čekati  da neko prepozna moju vrijednost da bih bila sretna.

Ne mogu tražiti bez da nešto dam zauzvrat.

Svako prvo treba poći od sebe kada bi da prigovori, osudi, posavjetuje.

Moje odluke su samo moje. I ne treba da  budu predmet  odobravanja  drugih ljudi. Ono što je dobro za mene, nije za tebe i obrnuto. Biti uredu sa tim oslobađa!

Da bi snovi postali java, a želja našla svoj put do cilja neophodno je preduzeti prvi korak. Krenuti sa onim što sada znam, vjerujući da ću usput naučiti sve što mi treba. To nešto nije bez razloga sada na mome putu, u mojim  mislima, u mom životu. Ako čekam da budem potpuno spremna da nešto poduzmem nikada to neću biti. Uvijek će  nešto nedostajati.

I da, u ovoj godini nisam uvijek bila jaka, odvažna i sretna. Ali izabrala sam da prigrlim svoju ranjivost, da se poslije suza smijem još glasnije i što je najvažnije sviđam se sebi ovakva kakva jesam. Sa manama i vrlinama, strahovima i čežnjama.

Sve u svemu bila je ovo sjajna godina!

Piše: Samra Avdibašić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button