Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Nasilje u crtićima: Kakvu poruku šaljemo djeci?

Nasilje u crtićima: Kakvu poruku šaljemo djeci?

Zlo i nasilje kroz crtiće utječu na djecu i izazivaju identično ponašanje u stvarnosti.

Živimo u svijetu gdje je nasilje skoro prisutno u svim televizijskim žanrovima (čak i u crtanim filmovima i reklamama za djecu). Ono i ne poznaje kulturološke različitosti, nevjerovatno je kako se brzo širi po čitavome svijetu, gore je od srednjovjekovne kuge, jer ono i jeste fenomen koji ima globalni karakter.

Istina je da su crtići sa elementima nasilja, postali zanimljivi i najmlađoj publici. Zašto je to tako? Vjerovatno je ta  privlačnost nasilja postala nesvjesno i sociološka, kulturološka i psihološka paradigma i ljudske egzistencije. Sve više se zlim likovima  oduševljavaju dječaci i djevojčice. Zapravo, i u stvarnom životu povećao se broj nasilnih ženskih likova. Kao da nam  dječije okruženje postaje tolerantnije prema uzorima tj. “herojima nasilja”.

To i prouzrokuje porast agresivnog ponašanja. Još, žalosnije je što starije osobe prećutkuju to njihovo nasilje. Nesvjesno ga na taj način i odobravaju, a da to i ne znaju. A, onda se još i čude što pojedina djeca sve više gube osjećaj empatije.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top