Islamske teme

Namaz i dova kao lijek za sihr, urok i duhovna oboljenja

Rukja je u suštini dova za izlječenje koju druga osoba čini za vas. To je početni korak liječenja, kada se ustanovi da li imate ili nemate problem duhovne prirode, nakon čega se započinje terapija sastavljena od čvrćeg pridržavanja za islamske propise, poput redovnog obavljanja pet namaza, učenja jutarnjeg i večernjeg zikra, propisnog oblačenja i pokrivanja, slušanja i učenja Kur'ana, islamske literature i dova, izbjegavanje griješenja i činjenja nepokornosti Allahu, dž.š., itd.

Pitanje:

Selamun alejkum, kako se ispravno liječiti Kur’anom (rukjom)? Da li se sihiri i duhovne bolesti mogu otkloniti klanjanjem namaza i dovom Allahu, dž.š.?

Odgovor:

Alejkumus-selam, i hvala vam na postavljenom pitanju. Time pokazujete da brinete o stanju vašeg imana i duhovnog zdravlja, što je jako pohvalno i pokazatelj zrelog poimanja vjere.

Slijedeća stvar koju bismo savjetovali jeste da se na liječenje Kur’anom uputite jedino osobama za koje je poznato da liječe na ispravan i šerijatski utemeljen način, jer se danas i najveće varalice i obmanjivači pozivaju da liječe onako kako je ispravno i vjerom odobreno.

Rukja je u suštini dova za izlječenje koju druga osoba čini za vas. To je početni korak liječenja, kada se ustanovi da li imate ili nemate problem duhovne prirode, nakon čega se započinje terapija sastavljena od čvrćeg pridržavanja za islamske propise, poput redovnog obavljanja pet namaza, učenja jutarnjeg i večernjeg zikra, propisnog oblačenja i pokrivanja, slušanja i učenja Kur’ana, islamske literature i dova, izbjegavanje griješenja i činjenja nepokornosti Allahu, dž.š., itd.

Najveći dio ‘posla’ tokom liječenja spada na bolesnika, dok liječnik Kur’anom više služi kao usmjerivač i propisivač terapije i daljnjih koraka u liječenju. Ovo napominjemo jer se dešava da bolesnici veliku pažnju pridaju odabiru liječnika, a potom idu od jednog do drugog, misleći da proces izlječenja zavisi od odabira učača.

Ne, to je pogrešno. Lijek za duhovne bolesti se nalazi jedino kod Allaha, dž.š., i jedino je On Taj Koji liječi robove. Sve ostalo samo su sebebi pomoći i lijeka koji dolazi od Gospodara svijetova.

Liječenje Kur’anom zahtijeva da bolesnik temeljito promijeni svoj život, da počne praktikovati vjerske propise, da usvoji pozitivne životne navike, a kloni se loših djela i postupaka zbog kojih je i obolio. Ovo često nije lahko, pa ljudi znaju pribjegavati raznim ‘prečicama’, misleći da sa jednim ili dva odlaska kod nekog ‘vidovnjaka’ i kupovanjem hamajlije riješavaju svoj problem. Nažalost, time započinju jedan začarani krug u kojem nemilice troše svoj novac, a efekat trajnog izliječenja ne postižu.

Što se tiče vašeg pitanja, namaz i dova jesu lijek za sihr i džinnska oboljenja. Pritom posebnu važnost za izliječenje imaju noćni namaz i dova u posljednjoj trećini noći, kada se bolesnik srcem predaje svom Gospodaru i u suzama mu se požali na svoj problem i zatraži rješenje. Zaista, ti trenuci u zadnjoj trećini noći su mubarek i svaki musliman i muslimanka bi ih trebali iskorištavati, bez obzira da li imaju neki problem ili ne.

Lijek za duhovne bolesti se inače krije u svim djelima s kojima je Allah, dž.š., zadovoljan, počevši od farzova (namaza, zekata, hadždža, posta, hidžaba), raznih vrsta nafila (noćni namaz, dova, učenja Kur’ana, jutarnjeg i večernjeg zikra, sadake, dobročinstva prema roditeljima, itd.) i ostavljanju grijeha i stvari koje nam je naš Gospodar zabranio (zabrana alkohola, kamate, kocke, bluda, nemorala, gibeta, nepokornosti roditeljima, pripisivanja Allahu sudruga, itd.).

Na kraju spomenut ćemo deset stvari koje je dr. Muhammed Salih El-Munedždžid naveo kao lijek za svaku vrstu sihra i duhovnog oboljenja, pa preporučujemo da ih počnete praktikovati shodno vašim mogućnostima:

–          Učiti i slušati Kur’an svakodnevno, koliko god si u stanju.

–          Činiti dovu tokom zadnje trećine noći, moleći Allaha da ti podari lijek i izlaz.

–          Činiti dovu u vremenima kada se ona ne odbija, poput dove na sedždi, između ezana i ikameta, i prije predavanja selama na namazu.

–          Obavezno učiti jutarnji i večernji zikr, čak i tokom hajza.

–          Praktikovati dove u raznim prilikama, poput dove prilikom ulaska i izlaska iz kuće, prije i nakon boravka u toaletu, prije i poslije spavanja, i u raznim drugim prilikama. Ove se dove mogu naći u veoma korisnoj zbirki dova Hisnu-l-Muslim (Zaštita svakog muslimana).

–          Kloniti se griješenja i nepokornosti. Izbjegavati djela i mjesta zbog kojih možeš zaboraviti na Allaha, azze we dželle jer takve prilike iskorištavaju šejtani zaokupljajući strastima i prohtjevima duše nemarnih.

–          Nastojati da pomažeš ljudima u nevolji i kojima je pomoć potrebna, u nadi da će zbog toga i tebi Allah olakšati. Ukoliko osoba pomogne svog brata ili sestru u islamu, i njoj će Allah pomoći, a ako od nje otkloni kakvu poteškoću, i Allah će od dobročinitelja otkloniti problem.

–          Činiti dovu za one koji su u nevolji, moleći se Allahu da im olakša, jer će zbog toga djela meleki doviti za tebe.

–          Mnogo činiti istigfar i pokajati se za grijehe.

–          Što više učiti dovu koja se uči kad je osoba u problemima, poput: La ilahe illallahu-l-Azimu-l-Halimu, la ilahe illallahu Rabbu-l-Aršil-
azimi, la ilahe illallahu Rabbu-s-Semavati ve Rabbu-l-Erdi ve Rabbu-l-
Arši-l-kerim.

Za Akos.ba odgovorio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button