U FokusuZdravlje

Najveće greške kod kupovine sunčanih naočala

Iako ste možda kupovinu sunčanih naočala obavili još s početkom  sunčanih dana u proljeće ili početkom ljeta, idealno vrijeme za njihovu kupovinu upravo je sada kada traju sniženja. A ako i nemate u planu kupovinu sunčanih savjeta možda  vam ovi savjeti pomognu u budućnosti ili vam čak otkriju da imate potpuno krive naočale koje vas štite od sunca.

Premali okviri

Sunčane naočale trebaju u potpunosti štititi vaše oči i nježnu kožu oko očiju te kapaka. To znači pokrivanje od obrva do obraza. Ako svjetlost može lako ući s gornje strane ili sa strane vaših sunčanih naočala, vaša osjetljiva kože, kapci kao i oči još su uvijek nezaštićeni i izloženi riziku. Srećom predimenzionirani okviri veoma su popularni već nekoliko godina pa neće biti problem pronaći neke koje vam odgovaraju.

Pretamne naočale

Iznenađujuće često ljudi se u konkretnim situacijama žale kako ne mogu nositi naočale jer naprosto ne mogu vidjeti kroz njih. Osjećaju se kao da im je pogled kroz njih previše taman ili mutan. Tamno sive sunčane naočale s lošom optičkom kvalitetom mogu u potpunosti zamagliti i smanjiti vid, i ako bi ta osoba pokušala pogledati kroz polarizirana smeđa ili sportski obojena stakla ne bi mogli vjerovati kolika je to razlika. Smeđe polarizirane sunčane naočale odlične su i za promjenjiva vremenska razdoblja kada se izmjenjuju sunce i oblaci.

Zapravo ne štite od UV zraka

To što imaju veoma tamna stakla ne znači da štite od UV zraka. Ova pogrešna predodžba  češća je nego što mislite, a ludi često smatraju kako i veoma jeftine naočale (ako na njima piše da štite od UV zraka) jednako štite kao i one s kvalitetnijim profesionalnim staklima. Istina je da možete dobiti relativno jeftine sunčane naočale sa 100% UV zaštitom, ali onda morate biti sigurni da imaju naljepnicu koja potvrđuje da zadovoljavaju 100% UVA i UVB zaštitu (iako čak niti to nije garancija jer  iz Kine dolazi puno naočala s tim naljepnicama koje ne štite ni približno 100 posto). Naočale koje kupite u optici ili apoteci ne samo da će imati kvalitetnu zaštitu već vam i kvaliteta materijala optičkog stakla pruža neusporedivu jasnoću vida dok uživate na otvorenom.

Kriva zakrivljenost okvira

Zakrivljeni okviri pružaju fantastičnu zaštitu od sunca i vjetra te su izvrsni za sportaše kako bi zaštitili svoje oči od oštećenja sunca sa svih strana. Iako su zakrivljeni okviri izvrsni za ljude bez dioptrije, ako nosite sunčane naočale s dioptrijom možete se suočiti s problemima. Veliki plus ili minut, osobe s progresivnim staklima te osobito osobe s astigmatizmom mogu imati iznimna izobličenja vida  sa zakrivljenim okvirima. Zato je za ove osobe najbolje da otiđu u dobru optiku i poslušaju savjete stručne osobe koje naočale odabrati za svoje probleme.

Stakla kao ogledala

Danas su veoma trendi sunčane naočale sa zrcalnim staklima, no one mogu donijeti probleme. Razmislite o tome što ogledalo radi: ono reflektira svjetlost. Kao nuspojava, vaš će vid biti zatamnjen zrcalnom lećom puno više nego u tradicionalnim sunčanim naočalama jer se više svjetla reflektira s vaših naočala, a manje dopire do vašeg pogleda. Još jedan potencijalni rizik? Budući da se svjetlost odražava od vaših zrcalnih stakala može se dogoditi da se odraze i na kožu vašeg lica – najčešće nos, što može biti opasno ako ne vodite brigu o zaštiti kože kremama s određenim SPF faktorom.

zena.rtl.hr

 

Provjerite također
Close
Back to top button