U Fokusu

Najveće blagodatI: ”Čovjeku nije dato ništa bolje od imana i zdravlja…”

          Poznati arapski doktor El-Haris b. Keldeh veli: "Stomak je izvor bolesti, a paziti na ishranu je glavni lijek."

Islam je došao da brine o ljudskom tijelu. Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, poziva muslimane da teže ka tome da dostignu stepen i ponesu epitet jakih i zdravih vjernika, kao što se to nalaže u hadisu: “Jak (zdrav) vjernik je bolji i draži Allahu od slabašnog.” (Muslim)

Islam upućuje muslimana kako da brine o svom zdravlju, dajući tijelu njegovo pravo time što će se hraniti halalom, suzdržavanjem od hrane tokom mjeseca ramazana, održavanjem potpune čistoće i higijene, te liječenjem u slučaju bolesti. Vjerovjesnik,sallallahu alejhi ve sellem, veli: “Zaista imaš dužnosti (koje moraš ispuniti) prema svome tijelu.” (Buhari i Muslim)

Prethodno spomenute riječi Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, su bile prve vjerske upute o brizi tijela koje su ljudi čuli.

Pravo tvojeg tijela podrazumijeva njegovo ojačavanje kada oslabi, ishranu kada ogladni, napajanje kada ožedni, čišćenje kada se zaprlja i mirisanje kada zaudara. Dakle, tijelo moraš liječiti kada oboli i zaštititi od bolesti koliko si god u mogućnosti.

Islam na ovaj način želi formirati jaku zajednicu, a to se ne može postići, osim ako njegove pristalice budu jaki, jer od pojedinca se formira društvo isto kao što se od cigli gradi građevina.

Zdravlje je jedna od najvećih Allahovih blagodati kojim daruje čovjeka. Blagodat zdravlja se smatra na vrhu ovodunjalučkih blagodati koja dolazi odmah nakon blagodati imana. Onome kome je podareno zdravlje u tijelu i duhu ima mogućnost da saznaje, radi, bude uporan i bori se za svoju vjeru, porodicu, imetak i domovinu.

Također, zdrava osoba može obavljati svoje vjerske i ovodunjalučke dužnosti na najbolji način, dok bolesnik to nije u mogućnosti. Iz tog razloga, Vjerovjesnik,sallallahu alejhi ve sellem, u jednom hadisu povezuje blagodati imana i zdravlja, pa kaže: “Zaista ljudima nije dato ništa bolje od čvrstog ubjeđenja u vjeri (imana) i zdravlja, pa tražite od Allaha da vam to (dvoje) podari.”(Ahmed)

Generacija koja je ponajbolje sprovela ove savjete Muhammeda, alejhi-s-selam, je svakako bila generacija ashaba. Na kraju, poslušajmo samo divan savjet Omer b. el-Hattaba, r.a., koji se može porediti s preporukama savremenih nutricionista:”Čuvajte se proždrljivosti i pretjerivanja u hrani i piću, jer to uništava organizam, donosi bolest i odvraća od namaza. Budite umjereni, jer to donosi tjelesno zdravlje i odvraća od pretjerivanja.”

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci