Ekonomija

Najuspješnija ‘među-entitetska’ investicija: Uloženo 5 miliona KM, izvoz za Evropu!

Fabrika radijatora u Loparama, koja je uspješno privatizirana prije godinu, sa stotinjak zaposlenih, zaokružila je proces proizvodnje u četiri značajna sektora, kaže Mahir Hamzić, direktor fabrike.

Ističe da ova fabrika trenutno proizvodi kotlove za grijanje, rezervoare za gorivo, radijatore i pelet.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, proizvodnja je pokrenuta nakon desetogodišnjeg stečaja zahvaljujući firmi „Lafat Komerc“ iz Kalesije, koja je kupila pogone kompanije Termal u Loparama.

Hamzić ističe da su u međuvremenu izgrađene dvije nove proizvodne hale. Za pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici investirano je oko pet miliona maraka.

– Nedavno smo pokrenuli pogon za proizvodnju peleta u kojem radi 15 radnika. Ovo je trenutno jedina fabrika u regionu koja proizvodi kotlove, radijatore i pelet. U BiH smo jedina fabrika ovog tipa, jer samo mi proizvodimo radijatore. Radimo za domaće tržište, ali smo orijentirani i na izvoz. Dok razgovaramo, jedan šleper radijatora i kotlova otpremamo za Srbiju. Orijentirani smo, inače, na tržište istočne Evrope, ali rezervoare isključivo izvozimo u Holandiju. Radimo u dvije i tri smjene, sve po potrebi. Još intenzivno tragamo za kvalitetnom radnom snagom. Neophodni su nam varioci – kaže Hamzić.

Ističe da je orijentacija izvoz na evropsko tržište te da se proizvodnjom radijatora postepeno osvaja onaj predratni kapacitet, kada su radijatori iz Lopara bili dominantni na evropskom tržištu.

– Potrebe za radijatorima su velike i moramo utrostručiti postojeći kapacitet da bismo zadovoljili zahtjeve svih kupaca. Od početka smo planirali optimalan broj od 150 radnika i to je naš krajnji cilj. Plaće redovno isplaćujemo, kao i sve druge obaveze prema državi. Fabrika je godinama bila u agoniji, tavorila u stečaju i neizvjesnosti, tako da je nakon ponovnog pokretanja doživjela i drugi rođendan – ističe Hamzić za Dnevni avaz.

Kaže da repromaterijal za kotlove, rezervoare i radijatore uvoze iz Turske, Italije, Srbije, Austrije i drugih zemalja.

– Imamo dobru saradnju s lokalnom zajednicom i već smo pokrenuli inicijativu za otvaranje jednog odjeljenja zavarivača u Srednjoškolskom centru u Loparama. U Čeliću postoji takvo odjeljenje i učenici već drugu godinu kod nas obavljaju praksu. Sirovinu za pelet nabavljamo na području Majevice, ali i Romanije – kaže Mahir Hamzić.

Biznisinfo

Povezani članci

Back to top button