Ekonomija

Najbolji poslovni potez u februaru: Italijanska investicija u Donjem Vakufu

Uspješnim okončanjem pregovora o ovim investicijama opština Donji Vakuf i njen načelnik Huso Sušić tokom februara napravili su najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini po ocjeni analitičara portala Indikator.ba.

Početak rada maloprodajnog centra trgovačkog lanca Bingo u ovom gradu, kao i činjenica da je otvaranjem novih pogona u industrijskoj zoni Janj broj uposlenih sa 200 u veoma kratkom vremenu povećan na 1.200 ukazuje na to da Donji Vakuf postaje sve interesantniji za ulaganje u privredne kapacitete što je ključni preduslov za ekonomsko jačanje i razvoj ove lokalne zajednice.

Analitičari portala Indikator.ba koji rade na projektu “Najbolji poslovni potez“ opredijelili su se da je grad Vukovar tokom proteklog mjeseca donio najbolju poslovnu odluku u regiji. Od kombinata Borovo za 4,86 miliona euro kupili su oko 700.000 kvadratnih metara zemljišta omogućivši kombinatu da na taj način dođe do novca neophodnog za daljnje funkcionisanje, financijsko restrukturiranje i kreiranje nove kolekcije obuće koju će plasirati na domaće i strano tržište. Ne čekajući da novac stigne na račun iz Borova su najavili da će odmah zaposlilti 30 novih radnika. Istovremeno ovom transakcijom grad je došao do prostora na kojem će ubrzano razvijati stanogradnju, time podsticati vlastito građevinartstvo i otvarati nove privredne perspektive.

Odluka vlasnika i menadžemta njemačkog proizvođača automobilskih dijelova Robert Bosch kupi inovativnu američku kompaniju Splitting Fares, unatoč činjenici da nije objavljena vrijednost ovog preuzimanja, izabrana je za najbolji poslovni potez u Evropi u drugom mjesecu tekuće godine. Splitting Fares osnovan je 2015. godine a kreirali su aplikaciju za povezivanje ljudi koji istim putem idu na posao ili u školu. U početnoj fazi privukli su ulaganja Verizona, Wellsa Farga i Fontinalis Partnersa čiji je suvlasnik izvršni direktor Ford Motorsa Bill Ford. Sada bi trebali postati sastavni dio Boschova novog odjela Rješenje za umreženu mobilnost, koji će se prema najavi najvećeg dobavljača automobilskih dijelova u svijetu fokusirati na dijeljenje vozila i prijevoza i na usluge bazirane na umreženosti. Po ocjeni ovog portala nesumnjivo je riječ o visokom dometom u korištenju modernih tehnologija i inoviranju biznisa.

Kineski Geely postao je najveći vlasnik Daimlera (u čijem sastavu je Mercedes-Benz) za što je osnivač i vlasnik milijarder Li Shufu platio oko sedam milijardi euro. Portal Indikator.ba tu akviziciju smatra najboljim poslovnim potezom u svijetu u minulom februaru i zbog činjenice da je ona realizovana u okolnostima koje mogu biti poučne za investitore i menadžere.

Naime, prije tri mjeseca stupce financijskih listova popunila je vijest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih dionica. Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udio u kompaniji po povlaštenoj cijeni. U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim dionicama, te da željeni udio mogu steći na berzi, po tržišnoj cijeni. Jedini koji ih je shvatio ozbiljno bio je rečeni milijarder Li Shufu. Iza agresivnog poteza nije se krio plan za neprijateljsko preuzimanje, već je Geely želio osigurati partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om jer su Daimler i BAIC usred pregovora oko 1,6 milijardi eura teške investicije kojom bi trebali značajno modernizirati postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila. Geely u portfelju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udjele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Pripremio: Hajdar ARIFAGIĆ

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button