Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Najbolji poslovni potez u decembru: Pokrenuta bosanska CNC mašina

Bosanska CNC mašina započela je proizvodnju u novoosnovanom preduzeću “Prokassa” u Jelahu.

Najbolji poslovni potez u decembru: Pokrenuta bosanska CNC mašina

 Konstruktor Mehmed Husaković, namjeravao je da mašinu proda na inostranom tržištu ali ljudi iz vlasti od kojih je očekivao pomoć u ovome nisu prepoznali snagu bosanske pameti. Husaković je uspio da zainteresira strance, dovede ih u BiH i sa njima započne po svemu ozbiljan biznis. Portal Indikator.ba opredijelio se da taj njegov poduhvat izabere za najbolji poslovni potez u decembru 2017. godine.

Na drugo mjesto na listi najboljih poslovnih poteza u domaćem biznisu rangirana je odluka Al Shiddi Group o formiranju aviokompanije Fly Bosnia. Osnivač je svoju odluku objasnio namjerom da glavni grad BiH još bolje poveže sa svijetom. Na zaposlenje mogu računati i kadrovi iz BH. Airlinesa koji je otišao pod stečaj.
Otvaranje Biznis centra bh. dijaspore (DBC) u Sarajevu rangirano je na treće mjesto decembarske liste najboljih poslovnih poteza. Centar će pomagati u procesu registracije, izrade studija izvodljivosti, kreiranja biznis planova, sticanja uslova za poslovanje, pružati različite oblike tehničke asistencije, informisanja i edukacije poslovnih investitora. Partneri u tome će mu biti organizacije “Naša perspektiva” i “Restart”. Ovo je nova prilika za jačanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Za najbolji poslovni potez u regiji tokom decembra 2017. godine izabrana je namjera Miroljuba Aleksića, vlasnika “Alko grupe, u okviru koje posluje subotička “slatke” fabrike “Pionir” o preuzimanju Mondelezove fabrike u Mađarskoj u kojoj će proizvoditi “Negro” bombone sa oznakom Made in EU.

Volkswagen vodi pregovore o preuzimanju udjela u ruskom GAZ-u u vlasništvu milijardera Olega Deripaske. Do pozitivnog ishoda moglo bi doći vrlo brzo jer Deripaska odavno traži partnera, a njemački autokoncern nema partnera u Rusiji. U okviru projekta “Najbolji poslovni potez” koji realizuje portal Indikator.ba ovaj je izabran za najbolji u Evropi u decembru 2017.godine.

Svjetska filmska industrija je kraj 2017.godine obilježila fantastičnom transakcijom od 52,4 milijarde američkih dolara koliko je “Walt Disney” platio kupovinu udjela u “21stCentury Foxa.” W.Disney je time učvrstio poziciju proizvođača zabavnih sadržaja i to u trenutku kada je konkurencije iz Silicijske doline bila najžešća. Prema sporazumu Disney kupuje filmske i televizijske studije, kablovske televizijske mreže i međunarodno televizijsko poslovanje, čime će u svoj portfelj uvrstiti popularne filmove poput X-Mena, Avatara i Simpsona, kao i FX Networks i National Geographic. Ovo je bez premca najbolji poslovni potez u svijetu na kraju minule godine.

Analitičari na projektu „Najbolji poslovni potez“ i redakcija portala Indikator.ba u narednih nekoliko sedmica na osnovu završne analize objaviće izbor najboljih poteza u 2017. godini u BiH, regiji, Evropi i svijetu, kako to tradicionalno čini u posljednjih nekoliko godina.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com