Ekonomija

Najbolji poslovni potez: Rekord sajma INTERIO

U sajamskoj tradiciji Skenderije dugoj skoro pola stoljeća ovo je bio jedan od najposjećenijih sajmova što je rezultat uvezivanja proizvođača, obrazovnih institucija i komorskog sistema. Broj posjetilaca, aktivnsti tokom četiri dana njegovog trajanja, te veliko interesovanje poslovnih ljudi iz regije nagovještavaju da bi ovo mogla biti prekretnica u vraćanje nekada prepoznatljivog imidža Sarajevskog sajma.

Na drugo mjesto liste najboljih poslovnih odluka u BiH u trećem mjesecu 2018. godine analitičari ovog portala su rangiurali spremnost grada Prijedora da prihvati investiciju italijanske tekstilne kompanije Calzedonia od 25 miliona euro, odnosno izgradnju proizvodnog pogona sa 800 do 1.000 zaposlenih. Načelnik Miulenko Đaković i njegovi saradnici bili su vješti i uvjerljivi što je rezultiralo da italijanski partner naknadno odluči da pogon bude duplo veći od onog koji je prvobitno planirao.

Inicijativa za uspostavljanje jedinstvenog registra transakcijskih računa kojim će biti riješeni brojni problemi u primjeni izvršnog postupka i prinudne naplate prema fizičkim osobama iznesena na okruglom stolu uz učešće predstvnika više institucija rangirana je na treće mjesto martovske liste. Podaci iz registra biće korišteni u cilju efikasnije naplate dugovanja za električnu energiju, vodu, grijanje, telefon, kablovsku TV što će pozitivno uticati na finansijsku stabilnost kompanija komunalne privrede.

Izgradnja elektrane na gas na periferiji albanskog grada Korče od 500 megavata, sa ulaganjem od 500 miliona euro izabrana je za najbolji poslovni potez u regiji tokom marta. Projekat će realizovati partneri iz Austrije. Biće to siguran izvor za proizvodnju električne energije i grijanje stambenih objekata u Korči a korištenjem u plastenicima i podsticaj za veću poljoprivrednu proizvodnju.

Za najbolji poslovni potez u Evropi Indikator.ba izabrao je spektakularni ugovor dva njemačka preduzeća vrijedan više od 20 milijardi euro. Naime, energetske grupacije E.on i RWE odlučili su da razmijene aktivnosti i imovinu na način da će se RWE usredotočiti na proizvodnju a E.on će distribuirati i prodavati električnu energiju. Osim toga, RWE će u kontekstu sporazuma s E.onom kupiti 1,5 milijarde eura njegovih dionica u njemačkim nuklearnim elektranama u Emslandu i Gundremmingenu. To će prema ocjeni analitičara protresti evropsko energetsko tržište.

Kompanija Japan Tobacco postigla je dogovor o kupovini ruske kompanije Donskoy Tabak za oko 90 milijardi rubalja, ili 1,56 milijardi američkih dolara, kako bi ojačala poziciju na tržištu duhana u svijetu što je najbolji poslovni potez izabran u okviru martovskog rangiranja poslovnih odluka u kategoriji „svijet“. Japanska kompanija će s Donskoy Tabakom povećati udio na ruskom tržištu na 40 posto. Donskoy Tabak, s oko sedam posto tržišnog udjela, četvrta je duhanska kompanija u Rusiji. Japan Tobacco je treći proizvođač cigareta u svijetu, a u posljednje vrijeme sklapaju prekomorska partnerstva zbog smanjene prodaje cigareta u Japanu.

Redakcija portala Indikator.ba ima potrebu pojasniti da je malo kašnjenje u objavi martovske rang liste prouzrokovano potrebom dodatnog komuniciranja sa nekoliko članova konsultantskog tima ovog projekta te pripremom i uručenjem certifikata dobitnicima priznanja „Najbolji poslovni potez 2017“.

Priredio: HAJDAR ARIFAGIĆ

indikator.ba 

Povezani članci

Back to top button