Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Na selu se za dva mjeseca može zaraditi koliko u gradu za cijelu godinu

Na selu se za dva mjeseca može zaraditi koliko u gradu za cijelu godinu

Poljoprivreda Bosne i Hercegovine posljednjih godina doživljava nagli razvoj, naročito u polju izvoza, i to u najzahtjevnije zemlje Evrospke unije.

Nedžad Bićo iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH rekao je za novinsku agenciju Patria da je posebno u porastu uzgoj malina, kao i kornišona. Tako naglom razvoju poljoprivrede u našoj zemlji doprinijela je teška ekonomska situacija, ali i sve popularniji život na selu. Takav trende u Bosnu i Hercegovinu došao je iz Evropske unije.

– Ljudi su uvidjeli da je rad na selu častan, vrlo unosan i da daje određenu vrstu zadovoljstva – rekao je Bićo.

– Neki odlaze na sela i siju za svoje potrebe, a mnogo je onih koji pokreću ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju – kaže Bićo, dodajući da se uz ozbiljan angažma na bh. selima može zaraditi za nekoliko mjeseci koliko u gradu za cijelu godinu.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske rekao je za Patriju da bi rezultati u bh. poljoprivredi mogli biti mnogo bolji, ali da još uvijek nedostaje adekvatne poljoprivredne strategije, zaštite domaćih proizvoda, adekvatne edukacije za poljoprivredne proizvođače.

– Vlasti u BiH moraju početi više raditi na edukaciji poljoprivrednika, uporedo sa raznim vidovima stimulacije i zaštite domaće proizvodnje – kaže Usorac.

Federalni zavod za statistiku objavio je kako je ukupna poljoprivredna proizvodnja u FBiH u 2015. godini veća za 16,5% u odnosu na 2014. godinu. Biljna proizvodnja veća je za 22,2% a stočarstvo za 7,6% u odnosu na 2014. godinu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top