U Fokusu

MUSIAD organizuje poslovni forum: U Sarajevo stiže 700 investitora

Osnivač i prvi predsjednik Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) Erol Mehmet Yarar izjavio je za AA kako svi imaju određene simpatije prema BiH, ali ono što je ovoj zemlji potrebno jeste ekonomski razvoj i nove poslovne mogućnosti

U organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) u Sarajevu će u oktobru ove godine biti održan Međunarodni poslovni forum (IBF), koji bi trebao okupiti blizu 700 poduzetnika i investitora, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu BiH ovih dana boravio je Erol Mehmet Yarar, osnivač i prvi predsjednik turskog MUSIAD-a, najveće turske poslovne organizacije. U Sarajevu je boravio zajedno s predsjednikom Istanbulske trgovinske komore (ITO) Šekibom Avdagićem, gdje je održan niz sastanaka.

U razgovoru s novinarom AA, Yarar je istakao kako MUSIAD predstavlja najveću poslovnu organizaciju u Turskoj, ima oko 10.000 članova, najmanje 221 predstavništvo i kontakt centar u svijetu, te kako omogućava zaposlenje za oko 1,6 miliona ljudi. MUSIAD na godišnjem nivou organizuje IBF, odnosno Međunarodni poslovni forum.

– Saradnja s lokalnim partnerima – 

“IBF svake godine negdje u svijetu organizuje aktivnosti u oblasti ekonomije. Posljednji naš forum organizovali smo u Istanbulu. Otvaranju foruma prisustvovalo je oko 4.000 poduzetnika, a na forumu smo ugostili oko 8.000 poduzetnika”, kazao je Yarar, dodavši kako je forum organizovan pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uz prisustvo ministra finansija.

Yarar je otkrio kako će ovogodišnji forum biti organizovan u Bosni i Hercegovini, tačnije u oktobru ove godine, te da je to povod njihove posjete ovoj zemlji.

Istakao je kako su ovom prilikom održali sastanak sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, te predstavnicima BBI i Ziraat banke.

Yarar je poručio kako se nada da će to biti uspješan forum za BiH, te kako će on biti realiziran u saradnji s lokalnim partnerima iz BiH.

“Tokom naših razgovora naišli smo na veliko interesovanje. Planiramo dovesti između 600 i 700 poduzetnika i omogućiti im susrete s poduzetnicima iz BiH”, istakao je Yarar.

Govoreći o tome o koliko značajnom poslovnom skupu je riječ, Yarar je podsjetio kako je MUSIAD isti forum ranije organizovao u Maleziji, Južnoafričkoj Republici, Jordanu, Maroku i drugim zemljima.

“Bosnu i Hercegovinu smatramo srcem Europe. Svako u Europi, ali i na Bliskom istoku, ima određenu vezu s BiH. Sarajevo je olimpijski grad, ali i grad koji je prošao kroz brojne golgote rata. Svi imaju određene simpatije prema BiH, ali ono što je ovoj zemlji potrebno jeste ekonomski razvoj i nove poslovne mogućnosti”, istakao je Yarar, te nastavio:

– Nije dovoljno samo voljeti Bosnu – 

“Nije dovoljno samo voljeti Bosnu, potrebno je razviti trgovinu i ekonomiju ove zemlje. Mi smo željeli na ovaj način pokazati koliko volimo Bosnu i zbog toga smo odlučili organizovati ovaj forum.”

Osim iz Turske, Yarar ističe kako je cilj da se na ovaj način u BiH privuku i investitori iz arapskog svijeta.

“Imamo članove MUSIAD-a u Europi, to su ozbiljni i uspješni poduzetnici. Sve njih ćemo pozvati u Bosnu i na taj način ćemo se potruditi da kao IBF i MUSIAD doprinesemo razvoju BiH”, istakao je Yarar.

Bosnu upoređuje s neobrađenim dijamantom, te dodaje kako su poduzetnici ti koji od ove zemlje mogu napraviti dijamant, na način da će iskoristiti ekonomski potencijal ove zemlje.

Yarar dodaje kako mu je poznato da je veliki broj uspješnih mladih ljudi ove zemlje nezaposlen ili zbog boljih uslova odlazi u europske zemlje. Kako je kazao, “poduzetnici koji će doći u BiH i mogućnosti koje će ponuditi, mogu doprinijeti tome da val migracija ovog puta bude u kontra smjeru”.

“U BiH je više od riječi, potrebna realizacija. Ja se iskreno nadam da ćemo kroz IBF uspjeti predstaviti na međunarodnoj poslovnoj sceni mogućnosti koje nudi ova zemlja”, zaključio je Yarar.

akos.ba

Povezani članci