Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Musa i ekipa dokazali da su budućnost naše košarke

Musa i ekipa dokazali da su budućnost naše košarke

Košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine sinoć je ispunjenoj dvorani Mirza Delibašić porazila neugodnu ekipu Armenije rezultatom 98:85. Najbolji u redovima naše selekcije bio je Dženan Musa sa postignutih 28 poena, 4 asistencije i jednim skokom, a odma iza našeg najboljeg košarkaša bio je Almir Hasanadić sa ubačenih 14 poena. Također, ostatak ekipe pratio je ovaj dvojac, te ovako visoka pobjeda ne treba da čudi. Ovaj uspjeh dodatno je značajan i zbog izostanka velikog broja naših reprezentativaca. Njih čak devet nije se odazvalo selektoru Dušku Vujoševiću, kojem je ovakav rasplet okolnosti znatno otežao posao.

Plasman u kvalifikacije sve bliži

Nažalost, zbog veoma loših prošlih kvalifikacija naša reprezentacija primorana je igrati predkvalifikacije što nije bio slučaj ranijih godina. Na tom putu stoje im reprezentacije Švedske, Slovačke i Armeniji koja važi za najozbiljnijeg protivnika u predkfalifikacijama. Mnogi poznavaoci košarke u našoj zemlji bili su skeptični pred ove kvalifikacije, međutim nakon poraza u Švedskoj, Bosna i Hercegovina vezala je dvije pobjede u dvorani Mirza Delibašić. Prvo je poražena Slovačka, a onda i sinoć u fenomenalnoj atmosferi prepune Skenderije i Armenija. Rasplet utakmice protiv Armenije raduje nas dodatno jer smo sa ovom pobjedom, a uz ostale rezultate u predhodnim utakmicama naše grupe, dodatno otvorili sebi vrata kvalifikacija. Također, ispunjena dvorana treba da nas raduje, jer sasvim sigurno možemo reći da se košarka polako vraća u naš glavni grad.

Iksusan trener i borbeni igrači

Sigurno je da Bosna i Hercegovina nije imalo dugo iskusnijeg i kvalitetnijeg selektora kao što je Duško Vujošević. Njegovim autoritetom, ali i borbenošću naše podmlađene selekcije sigurno možemo napraviti veći iskorak u narednom periodu. Posla je sigurno puno, međutim naši reprezentativci predvođeni fenomenalnim Dženanom Musom uz dobar i kvalitetan rad imaju sve predispozicije da u nekoliko narednih godina ponove uspjeh sličan onom u junijorskoj konkurenciji. Naravno, takvo nešto je moguće samo uz zalaganje i ostalih igrača koji su preskočili ove predkvalifikacije, jer moramo priznati da uz ovaj mladi kadar fali iskustvo igrača poput Teletovića, Đedovića i Nurkića.

Svaka sljedeća je najteža

Na pitanje da li je zadovoljan sinošnjom predstavom svojih igrača selektor Vujošević je naglasio da iako ima prostora za napredak, ekipa je sinoć pokazala karakter. Također, za svaku sljedeću utakmicu koja očekuje naše reprezentativce istako je da je teža od predhodne, međutim ističe da očekuje da se i ostale utakmice završe u našu korist poput ove od sinoć sa selekcijom Armenije. Nadamo se da je ovo početak nove ere za našu košarkašku reprezentaciju, pred kojom je još dosta posla u budućnosti.

 

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top