Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Muči te nesanica? Iskoristi vrijeme i uči Kur'an ili klanjaj namaz

Muči te nesanica? Iskoristi vrijeme i uči Kur'an ili klanjaj namaz

Napisane su naučne studije o tome koliko je sna dovoljno čovjeku. Oni koji žele probuditi visoke ambicije u ljudima tvrde da nije dobro mnogo spavati, hvale ljude koji imaju lagahan san i malo spavaju. Nemiran i istrzan san imaju nevoljnici koje mori briga, kao i oni što su zaljubljeni.

I meni je smetala nesanica, pa bih se još više zabrinuo, sve dok 1402. godine po Hidžri nisam obavio hadž sa svojim rođacima. Među njima bijaše i Ebu Alija Abdurrahman el-Hamed, koji je tad imao pedesetak godina. Iako je bio neuk, imao je smisla za humor i bio je hrabar, dobar te pažljiv, a neusiljen drug. Upravljao je jednim od automobila kojima smo krenuli prema Meki.

Obavili smo hadždž te smo se, ne odmorivši se od napora obavljanja hadžskih propisa, zaputili prema Medini, gradu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kad smo odmakli od Meke, oko ponoći dogodila se saobraćajna nesreća, i saobraćaj je obustavljen u oba smijera, jer tad na relaciji Mekka – Medina nije postojao autoput. Preostalo nam je jedino da izađemo iz kolone i odspavamo.

Umorni, brzo smo zaspali, ali Ebu Alija, iako je bio možda najumorniji, nije mogao zaspati. Legao je u vreću za spavanje i pomislio da će usniti, no ubrzo je ustanovio da neće zaspati. Tad se poluglasno sebi obratio: “Ebu Alija, saobraćaj je obustavljen i imaš priliku da se naspavaš! A sutra, poslije sabahskog namaza, putovanje se nastavlja i nećeš spavati do Medine.” I ja sam čuo ove njegove riječi, oličenje sadržajnog i iskrenog savjeta onom koga zabrine nesanica.

Iz riječi ovog iskrenog čovjeka zaključio sam da se ne treba baviti nesanicom, već je treba posve zanemariti i baviti se nečim korisnim, kao, naprimjer, čitanjem, pisanjem i tako dalje. U tom je slučaju nesanica korisna.

Čitaoče, kad patiš od nesanice, spominji Uzvišenog Allaha, ili uči časni Kur’an, ili klanjaj dobrovoljni namaz, ili se bavi nečim što zahtijeva mir i tišinu, onim čime se, tokom dana, zbog galame, ne možeš baviti. Ako iskoristiš nesanicu, nisi na gubitku, pogotovu ako uslijed nesanice klanjaš dobrovoljni namaz, a namaz je, dakako, bolji od spavanja.

Autor: dr. Muhammed ibn Ibrahim el-Hamed
Izvor: „Havatir (Vodič kroz život – budi sam svoj savjetnik)“

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com