Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Mrkva – kako i kada se sije

Mrkva – kako i kada se sije

Sa dolaskom proljeća u baštama se intenziviraju vrtlarski radovi,ako ste jedan od onih koji bi se rado okušali u sadnji povrtlarskih kultura,ali nemate dovoljno znanja, evo donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta.

Vrijeme sjetve

S ranim proljećem počinje razdoblje sjetve. Naravno, neke vrste idu ranije od drugih. Često se u tome pogriješi, misleći da je sve dobro što ranije zasaditi kako bi što prije rodilo. Na temperaturi ispod 7 C ne vrijedi niti pokušati sijati. Uvijek je bolje pričekati da malo zatopli. Ako je tlo mokro i hladno, sjeme će sporo klijati i uhvatit će takav usporeni ritam rasta. Često se tako dogodi da takvo sjeme prestigne ono sjeme koje je zasađeno kasnije i pri višim temperaturama.

Kada je u pitanju sijanje mrkve potrebno je znati:

Raste najbolje na lakim pjeskovitim i dubokim tlima. Gredicu NE gnojimo s gnojem, nego sa kompostom ili nekim posebnim mineralnim gnojivom za povrće.
Sijemo je od početka marta do juna.

Vrlo dugo klije 3 do 4 sedmice. Raste najbolje u mješovitom usjevu sa lukom, salatom, rotkvicom, graškom, porilukom, kupusom i paradajzom.
Najbolje klija ako se sije skupa sa sjemenom kopra. Medjutim, da bismo znali gdje smo je sijali, sijemo je sa sjemenom rotkvice. Tokom rasta prekrivamo gredice, da spriječimo rast korova i držimo korijene u hladu.
Za pokrivanje gredica odlični su listovi špinata koji nam raste unakrsno po vrtu.
Mrkvu možemo koristiti cijelo ljeto do snijega, možemo je zamrznuti, kiseliti ili konzervirati kao sok od mrkve.
Iako postoji jako puno vrsta mrkvi danas smo izdvojili:

MRKVA NANTES

mrkvaSrednje rana mrkva intenzivno narandžasta i veoma ukusna. Prije sjetve sjeme se može mješati sa finim šljunkom ili pijeskom i dva ili tri dana ostaviti na toplo mjesto. Mješavinu sijemo po suhom i ne vjetrovitom danu u vrste. Mrkva voli vrlo rastresita, vlažna i humusna tla. Redovno je razrijedjivati, a tlo između biljaka prekriti. Redovno zalijevati sa pripravkom od koprive. Najbolje raste u društvu sa lukom,porilukom, majčinom dušicom koja odbija mrkvinu muhu, nevenom, vlascem i bijelim lukom.

I za kraj savjet, neka vaš vrt bude u najvećoj mogućoj mjeri ekološki. Ne koristite fitofarmaceutska sredstva, na ekološki način uzgojite zdrave biljke, na taj način će proizvodi biti ukusniji, te bogatiji sa više hranjivih tvari.

Priredila: Velida Olovčić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top