Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Mostarski poduzetnik priprema monografiju o Bošnjacima u Turskoj

Mostarski poduzetnik priprema monografiju o Bošnjacima u Turskoj

Ismet Đevrek, poduzetnik koji godinama radi u BiH i Mostaru, a rodom je iz Tutina, već duže vrijeme radi na monografiji „Bošnjaci – svi možemo zajedno“ koja tematizira Bošnjake u Turskoj.

„Bošnjaci su trenutno najcjenjeniji narod u Turskoj, oni su odani turskoj republici, izuzetno uspješni u raznim sektorima, a o tome se u BiH malo zna”, kaže Đevrek.

„Bošnjaka u Turskoj ima između pet i devet miliona, što je za sada teško utvrditi, ali kako smo nastavljali rad, shvatili smo da je to ogroman posao i veliki projekt koji neće biti ni jednostavno ni lako okončati. Ali, u svakom slučaju, ova monografija bit će i poziv svim istraživačima da nastave u ovom smjeru”, kaže Đevrek.

U prvom izdanju monografije „Bošnjaci – svi možemo zajedno” bit će predstavljeni najistaknutiji Bošnjaci u cijeloj Turskoj, udruženja koja djeluju na području Republike Turske i istaknuti sportisti, kulturno-umjetnički radnici…

„Monografija će imati devet poglavlja koja pokrivaju sve društvene sektore, od poslovnog do zdravstvenog. U završnoj je fazi, ali trenutno i u krizi zbog opće sitacije sa finansiranjem ovakvih projekata. Sve sam do sada sam finansirao, i još nedostaje nekoliko odlazaka u Tursku kako bi se aktivnosti privele kraju”, kazao je Đevrek i dodao da je spremno 80 posto materijala za monografiju, odnosno oko 400 pisanih stranica.

Monografija će biti opremljena kao dvojezično izdanje – na bosanskom i turskom jeziku.

„Neka od imena koja će se naći u ovoj monografiji su i biznismen Šarik Tara, vlasnik ENKA holdinga. Tu je i general Mehmet Alija Erdoan koji je bio komandant Turskog bataljona u Zenici, do direktora Turksata”, istakao je Đevrek.

(akos.ba/vakat.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top