Liderstvo i menadžment

Moja najvažnija metoda za produktivnost

Možete pročitati sve knjige o produktivnosti, na desetine blogova i implementirati različite sisteme za produktivnost. Ali na kraju dana, niste dobili gotovo ništa što je važno, piše portal zenhabits.net. U teoriji, produktivnost je prilično jednostavna. Čak i ako imate ogromnu količinu stvari za učiniti, osnovne korake nije teško shvatiti:

1. Izaberite nešto važno za uraditi (najvažniji dio vašeg posla ili projekta). Nije toliko bitno šta ćete izabrati, jer ćete uskoro raditi i ostatak.
2. Fokusirajte se isključivo na taj zadatak i završite ga, ako možete.
3. Izaberite sljedeći važan zadatak nakon toga, i ponovite proces.

Naravno, pravite pauze. Šetajte. Spavajte. Pojedite nešto zdravo. Družite se. Ali kada dođete na posao, fokusirajte se na ono što je važno i pokušajte da to privedete kraju. Možda mislite da morate učiniti previše, ali ustvari, sve što možete učiniti jeste da se fokusirate na samo jednu stvar u isto vrijeme.

Dakle, ako je to toliko jednostavno, šta nam onda stoji na putu? Strah.

Neki od strahova koji su na putu i koji nas sprečavaju da se držimo navedenih koraka za produktivnost su sljedeći: strah od neuspjeha, nesigurnosti, nesposobnosti, neugodnosti, te strah od gubitka kontrole.

U stvari, nas je strah samo jedne stvari: da nemamo kontrolu, sigurnost i udobnost. Svi naši strahovi dolaze od toga.
Mi ne volimo da osjećamo ove strahove. Kako bismo ih izbjegli, pokušavamo da tražimo kontrolu, sigurnost i udobnost radeći stvari koje zakupljaju našu pažnju, baveći se sa drugim nebitnim informacijama, provodeći vrijeme na društvenim medijima, gledajuću filmove itd. Trudimo se da održavamo kontrolu bježeći od važnih, ali neizvjesnih zadataka i poslova, kreirajući nove i složenije sisteme produktivnosti. Samo da izbjegnemo nesigurnost.
Došli smo do moje najvažnije metode za produktivnost. To je ronjenje u neizvjesnost.

1. Počnite sa određivanjem nekog važnog zadatka. Bilo kojeg. Kada primjetite da postajete izgubljeni ili da bježite prema drugim stvarima, vratite se jedan korak unazad i ponovo odredite taj najvažniji zadatak.

2. Fokusirajte se samo na taj zadatak. Pokušajte da ga završite, ili barem da na njemu radite nesmetano 10-15 minuta.

3. Kada uočite da se pokušavate „izvući“, napravite pauzu. Obratite pažnju na strah od neizvjesnosti. Dišite.

4. Istražite taj osjećaj. Pogledajte kako on izgleda u vašem tijelu. Ostanite u tom fizičkom osjećaju barem jedan trenutak i naučite da je u redu da imate taj strah od neizvjesnosti. To je osnovna dobrota u vašem srcu koja će uvijek biti tu, čak i ako ne znate da li će ovaj ili bilo koji drugi zadatak donijeti pozitivne rezultate.

5. Uronite u vaš zadatak, čak i sa ovim osjećajem straha. U redu je biti svjestan straha, vi i dalje možete raditi taj vaš zadatak.

To je to. Budite svjesni straha, ne dozvolite sebi da bježite od njega, istražite ga i odradite taj svoj važan posao u svakom slučaju.
Dopuštate sami sebi da bježite od straha, da idete do distrakcija, iznova i iznova. Ali, u onom trenutku kada odlučite da ne bježite, razvit ćete vještinu koja će zaista promijeniti vaš život.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button
internal_server_error<![CDATA[WordPress &rsaquo; Error]]> 500