Uncategorized

Moj hidžab – moja istinska sreća i sloboda

Kao muslimanka koja nosi hidžab, uostalom kao i hiljade drugih muslimanki sličnih meni, konstantno sam izložena diskriminaciji zbog moje vjere islama, a pogotovo zbog mog hidžaba, zbog kojeg trpim uvrede i provokacije, tipa: ”Kako vi, pokrivene muslimanke, podnosite ljetnu žegu? Zašto se ne oslobodite okova islama, i zašto već jednom ne razbijete te muške okove u kojima ste zarobljene? Kad ćete izaći iz srednjeg vijeka i kad ćete postati slobodna bića?”

Zasuta ovakvim i sličnim pitanjima na jednom javnom skupu, grupi ”slobodnih” žena i dušebrižnika, odgovorila sam:

”Mi muslimanke nosimo hidžab i trpimo vrućinu baš kao što vi podnosite bol nošenja visokih potpetica, i nikada ne govorite zašto muškarci ne nose cipele s tako visokim petama, kao što cinično i sarkastično postavljate pitanje zašto muškarci ne nose hidžab.

Mi ”podnosimo” nošenje hidžaba i namještanje nikaba tako da nam ne ometa vid, kao što vi podnosite namještanje umjetnih trepavica da vam ne ometaju vid. Zar se ne pitate čemu sva ta muka oko definiranja i nošenja umjetnih trepavica? Štaviše, trudite se ići u korak sa svim što je novo, koliko god vam to smetalo i oduzimalo novac i vrijeme.

Mi podnosimo hidžab i nikab kao što vi podnosite bol od botoksa i mnogobrojnih kozmetičkih tretmana.

Mi podnosimo hidžab i nikab i prekrivamo kosu i lice baš kao što vi podnosite da svoje lice prekrivate debelim slojevima pudera koji začepljuje pore kože na vašem licu, a kosu prekrivate hemijskim fiksativima.

Mi podnosimo hidžab baš kao što se vi odupirete osjećaju i potrebi da protrljate oči da ne pokvarite maskaru koju ste stavili na njih.

I sada vas pitam: Je li hidžab ograničenje i da li široki hidžab i nikab sprječavaju žene da se normalno kreću i hodaju?

Ako kažete da jeste, pa šta je onda s vašom odjećom koja je toliko uska da se gušite u njoj, i odjećom koja je kratka do tačke izlaganja i otkrivanja najintimnijih dijelova tijela, i koja vas ograničava tako da se ne možete sagnuti ili čak slobodno disati?

Šta je sa ograničenjem koje traje satima izvan kuće u kojima ne možete oprati lice ili dirati kosu kako ne biste pokvarili šminku i pokvarili frizuru?

Zbog čega i za koga je sve to vaše strpljenje i sva ta patnja?

Zbog muškarca protiv kojeg se borite, jer je, navodno, šovinista.

I nakon svega kažete da je muslimanka sa hidžabom i nikabom robinja?!

 A muslimanka to radi zbog Allahovog zadovoljstva, a ne zbog muškarca, ma ko on bio. I muslimanka, sa onim što ”podnosi”, čuva svoju čednost, čestitost i moral na ovome svijetu i dobiva najbolju nagradu na Ahiretu.

A šta vi dobivate i postižete?!” (saff.ba)

akos.ba

 

Povezani članci