Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Mnogi nisu vjerovali Konjevičanima: Sa Drine sve izgleda drugačije

Mnogi nisu vjerovali Konjevičanima: Sa Drine sve izgleda drugačije

Priče iz Konjević Polja i Vrbanjaca ne prolaze ni kada prođe zimski raspust

Dok uzalud čekamo međunarodnu zajednicu da dođe i riješi problem, a nosimo gorka iskustva od ranije, jedino što nam ostaje jeste da počnemo sami mijenjati stvari.

Piše: Edin Ikanović

Rođen sam u selu Pobuđe pored Konjević Polja, opština Bratunac. Nakon genocida i etničkog čišćenja ovo je jedno od prvih mjesta u Podrinju gdje je zabilježen masovni povratak prognanih Bošnjaka.

Međutim, malo bi ko čuo za Konjević Polje da nana Fata Orlović u njemu nije vodila hrabru bitku protiv bespravno izgrađene crkve u njenoj avliji. Danas, crkva još stoji, ali novi problemi ne zaobilaze naš kraj. Već pet mjeseci roditelji iz Konjević Polja vode jednu od najtežih bitki u Bosni i Hercegovini – bitku za pravedan sistem osnovnog obrazovanja bez diskriminacije i ponižavanja njihove djece.

Mnogi nisu vjerovali

Roditelji iz Konjević Polja mjesecima stoje ispred OHR-a. Iz dana u dan obilazile su ih brojne medijske ekipe. Bilo je to kao kada na televiziji gledate one vanredne vijesti, pa je to nešto o čemu se priča svuda. Predstavnici brojnih udruženja su im dolazili u posjetu. Neki su pomogli savjetom, neki su donijeli ručak. Jedan dan me zvao Nihad, direktor jednog od sarajevskih pozorišta, te smo organizovali predstavu za djecu.

Mnogi nisu vjerovali Konjevičanima. Tvrdili su da se radi o manipulaciji djecom. Međutim, da je ko vidio sve moćnike koji su došli uvjeravati roditelje da popuste pred zahtjevima, znao bi da su neki možda htjeli da budu oni koji će odlučivati u ime roditelja, ali im to nije pošlo za rukom.

Kada sada pogledam nazad, bude mi teško zbog svega što su djeca morala proći, putovanja i dolaske u Sarajevo…

Opširnije na portalu AJB:

 

Sa Drine sve izgleda drugačije

Biografija autora

balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top