fbpx
Sportske novostiU Fokusu

Mladost Doboj Kakanj – Bosanski Hoffenheim živi šampionsku priču

Prije samo nekoliko sezona ovaj klub bio je član Kantonalne lige, a sada je na vrhu Premijer lige Bosne i Hercegovine, istina prvenstvo je tek počelo i još mnogo toga će se promijeniti do kraja nove sezone našeg najelitnijeg fudbalskog ranga, međutim niko ne može osporiti fenomenalan start ekipe iz Kaknja koja je u prva tri kola pobijedila isto toliko puta.

Pobjede nad šampionima

Nakon pobjede nad ekipom Viteza uslijedila je utakmica sa najtrofejnijim bosanskohercegovačkim klubom Fk Željezničar. Iako su plavi sa Grbavice bili veliki favoriti ekipa iz Kaknja je na kraju slavila sa 2:1. Da ovaj rezultat nije iznenađenje izabranici Edisa Mulalića dokazali su sino u Banja Luci. Naime, nakon najtrofejnijeg kluba poražen je još jedan bivši šampion ekipa Borac Banja Luka sa 1:0. Na ovaj način ekipa i stručni štab su dokazali upravi da sistematska ulaganja uprave u projekt zvani Mladost Doboj Kakanj itekako imaju smisla. Uprava kluba kojeg često upoređuju sa ekipom Hofenheima, koji je na sličan način došao u sami vrh Bundeslige ima jasno definisane ciljeve, a prema prikazanom na startu sezone možemo zaključiti da su oni postavljeni veoma visoko. Ekipa može igrati i bez većeg pritiska jer definitivno okruženje i čitav ambijent oko Mladosti od samog početka pa sve do sada nije pratila pretjerana euforija kakvu možemo vidjeti kod dosta većih klubova u našoj ligi. Mladost je prošle godine došla i do polufinala kupa Bosne i Hercegovine, gdje su poraženi od ekipe Sarajeva. Međutim, sama činjenica da je ekipa iz ovako malog mjesta došla do same završnice svojevrstan je podvig.

Mulalić Edis trener ekipe Mladost Doboj Kakanj

Prilika iz sjene

Sigurno je da se na početnim uspjesima ekipa Mladosti neće zaustaviti, posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da je treneru kakav je Edis Mulalić uvijek cilj biti među najboljim. Naravno, pred ekipom iz Kaknja još je mnogo nedovršenog posla koji pred njima. Svoju priliku tražiće iz sjene baš kao što je to učinio Hofenheim prije nekoliko godina. Ono što treba radovati cjelokupnu bosanskohercegovačku sportsku javnost jeste kontinuirano dobar rad kada je riječ o sportskom segmentu unutar opštine Kakanj, jer osim fudbalskog kluba Mladost prije dvije sezone veliki podvig napravio je KK Kakanj koji je u finalu košarkaškog prvenstva naše zemlje igrao protiv favorizovane ekipe Igokea. Kakanj treba biti primjer podrške sportu, koji svakako moraju preslikati ostali kolektivi iz naše zemlje. Mirno i u tišini, bez prevelike euforije Kakanj je na dobrom putu da napravi sportski iskorak koji se dugo čekao u ovom gradu. Sljedeća stepenica sigurno su evropska takmičenja, koja uz trud i zalaganje kakvo pokazuju ovi kolektivi, posebno ekipa Mladosti nisu daleko.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

 

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button