Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Mladi imam Adis ef. Hebibović iz Konjica drugi put se bori sa tumorom na mozgu

Mladi imam Adis ef. Hebibović iz Konjica drugi put se bori sa tumorom na mozgu

Operisao je tumor na mozgu prije skoro četiri godine, u oktobru 2014. godine.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Neposredno pred Bajram dijagniosticiran je tumor na mozgu. Bajram-namaz u džamiji u Glavatičevu kod Konjica mladi imam Adis ef. Hebibović predvodio je s ponosom i osmjehom na licu, a džematlije tvrde da se iz Adisovog rada i ponašanja ne bi moglo ni naslutiti da mu je samo prije nekoliko dana dijagnosticiran tumor na mozgu, koji mora hitno odstraniti kako bi preživio. Sakupljena su potrebna sredstva i liječenje je realizovano u Turskoj.

Operacija uklanjanja tumora je trajala čak 12 sati, ali se ipak nije mogao u potpunosti otkloniti zbog naljepljenosti tumora na nerve u području moždanog stabla. Kidanje bilo kojeg nerva, debljine najtanje dlačice kose, značilo bi gubitak neke vitalne funkcije organizma.

“Profesor dr. Zafer Berkman, koji je radio operaciju, nas je unaprijed upoznao sa ovakvim mogućim ishodom iako je rekao da će dati sve od sebe da odstrani kompletan tumor, a da pri tom neće ulaziti u prevelike rizke i da će se za eventualni ostatak tumora primjeniti neke druge metode uklanjanja”, kaže Adis ef. na početku razgovora za portal Akos.ba.

Obzirom da je dio tumurskog tkiva ostao, isti je nakon oporavka od operacije – polovinom marta 2015. godine podvrgnut radio-terapiji (ciyberknife) i očekivalo se da će ova terapija zaustaviti progresiju tumora. Kasnije kontrole su pokazale da ipak postoji blaga progresija koja je u troipogodišnjem trajanju dovela do momenta u kojem je neophodno raditi novi operativni zahvat.

Njegova borba za potpuno izliječenje i dalje traje. Kontrolni pregled na počektu jula mjeseca ove godine pokazao je da je potreban ponovni operativni zahvat.

Prva operacije koštala 35 000 €, radio-terapija 7 000 €, a ukupni troškovi liječenja do sada su prešli 60 000 €. Za ovu operaciju Adisu je potrebno 40.000 €. Za predhodnu operaciju sredstva je uspio sakupiti za kratko vrijeme, a i sada sve ukazuje da će ponovo biti tako. U nedjelju, inšallah, Adis putuje u Tursku gdje će se liječiti u specijaliziranoj klinici Acibadem, kod istog doktora.

Adis efendija je iz povratničkog džemata Glavatičevo koji broji oko 200 domaćinstava raspoređenih u 14 sela i zaselaka, prije par mjeseci prešao na dužnost imama u džemat Podorašac kod Konjica.                                                      

Akos.ba: Vi ste već jednom imali tešku operaciju. Kako ste se osjećali kad ste dobili vijest da se mora raditi nova operacija?
Adis Hebibović: Za prvu operaciju nisam znao do momenta otkrivanja tumora. Međutim, za ovu operaciju dr. Zafer mi je odmah rekao da postoji mogućnost da do nje i dođe. Zato mi je ovog puta lakše. Naravno, bez vjere u Uzvišenog Allaha i oslanjanja na Njega sve bi bilo mnogo teže. Mnogo je lakše kada su uz nevoljnika ljudi u kojima ima podršku, prije svega supruga Adela i moja pordica. Sada su tu i djeca, Zafer i Ismihan i oni su mi dodatna snaga i motiv.

Akos.ba: Prošli put ste u kratkom roku sakupili potrebna sredstva za liječenje, a i sad su svi izgledi da će ponovo biti isto. Ko vam je najviše pomogao?
Adis Hebibović: Teško je nekoga izdvojiti. Svako ko mi je na bilo koji način bio podrška ja sam mu zahvalan. U prvom redu zahvalan sam Gospodaru i mojim najbližim. Međutim, pored njih izdvojit ću još par osoba. Nečija uplata iz inostranstva u iznosu od 1€ mi je posebno zapala za oko. Odmah me podsjetila na onu priču o sultanu Sulejmanu koji je odlučio da sam pravi džamiju. Međutim, on je usnio san da, iako sve sam radi, pola nagrade za gradnju džamije pripada jednoj starici koja je uzela učešće sa samo jednom šakom kreča.

Također, izdvojio bih jednog dječaka iz mekteba koji je svoju ušteđevinu dao za moje liječenje. Tu su svakako i MIZ Konjic i moje kolege kojima sam posebno zahvalan za podršku i razumijevanje. Pored njih izdvojio bih one osobe koje su i same u potrebi, bore se za svoje živote ali su i mene podržali. Tu je i direktor jedne naše firme, gospodin Fadil, koji je rekao nemoj se zamarati sredstvima. Ti idi sutra, a na računu imaš potrebana sredstva. Naravno, on mi je i lično mnogo pomogao. Pored navedenih osoba posebno bih se zahvalio gospodinu Nedimu Šuljku koji živi u Turskoj i koji mi je mnogo pomogao oko transporta poslije prve operacije, koji mi je pomagao kod svake kontrole, a rekao je da će i sada biti tu. Posebno mi znači i pomoć mojih kolega iz medrese, fakulteta i kolega imama… Na kraju želim istaći Islamsku zajednicu koja me je kod prve operacije a i sada, sa različitih nivoa i preko različitih institucija, podržala.


Akos.ba: U nedjelju idete u Tursku na liječenje. Kakav je plan, koliko ostajete?
Adis Hebibović: Teško je to predvidjeti. Kod prve operacije sam ukupno ostao skoro 20 dana u Turskoj. Praveći neke usporedbe sa tim, očekujem da ću se i ovog puta zadržati približno.
Na kraju, još jednom se zahvaljujem svima onima koji su mi na bilo koji način pružili podršku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top