Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Historičar Seyban: Jevreji u Osmanskom carstvu slobodno ispoljavali vjeru i kulturu

Historičar Seyban: Jevreji u Osmanskom carstvu slobodno ispoljavali vjeru i kulturu

Profesor s Odsjeka za historiju turskog Univerziteta Sakarya Lutfi Seyban izjavio je kako su Osmanlije su prihvatile Jevreje koji su bili u teškoj situaciji
Profesor s Odsjeka za historiju turskog Univerziteta Sakarya Lutfi Seyban izjavio je kako su Jevreji nakon progona 1492. godine iz Španije u Osmanskom carstvu mogli slobodno ispoljavati svoju vjeru i kulturu.

 Seyban je za Anadolu Agency (AA) kazao kako je glavni razlog progona neprijateljstvo na vjerskoj razini između kršćana i Jevreja.

Smatra kako je glavni razlog predrasuda španskih vlasti predvođenih kraljicom Isabellom prema Jevrejima, to što su bili druge vjere.

Dodao je kako su katolici čvrst stav pokazali i prema Mudejarima (skupni naziv za Maure, odnosno muslimane iz pokrajine Al-Andalus, op.a.), s kojima su zajedno živjeli nakon pada Andaluzije, a ne samo prema Jevrejima.

“U ‘genocidu nad muslimanima’ do kojeg je došlo između 1492. i 1609. državnom rukom je na Mudejare vršen pritisak i ‘genocid’. Veliki dio naroda je bio prisiljen promijeniti vjeru, a od 1501. u različitim periodima i konačno od 1609. do 1614. bili su podvrgnuti Velikom progonu. U tom procesu je veliki dio posredstvom inkvizicije bio mučki ubijen. Dok se govori o progonu Jevreja, ne treba zaboraviti ni ove patnje andaluzijskih muslimana koji su velika tragedija”, rekao je Seyban.

Dodao je kako su Jevreji u Španiji opstali zahvaljujući andaluzijskim muslimanima.

Istakao je kako su Sefardi bili porobljeni prije muslimanskih osvajanja.

“Muslimanskim osvajanjima ukinuto je ropstvo i oni su, kao i u svim islamskim zemljama, pa tako i u Andaluziji bili na dvoru jer su dobro poznavali trgovinu i diplomatiju”, rekao je Seyban.

Dodao je kako nije poznat tačan broj prognanin Jevreja i da su oni u velikom broju migrirali prema osmanskoj državi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izjavio je kako je bilo malo onih koji su nastanjivali evropske zemlje, nego su većinom migrirali prema Sjevernoj Africi, Balkanu, Istanbulu, Anadoliji, Palestini i Safedu.

Jevreji su, dodaje, najviše nastanjivali Solun.

”Nakon Soluna, migracije su najviše bile prema Galati i gradovima Izmiru i Safedu. Inkvizicija u Španiji je trajala oko 300 godina. U kasnijem periodu je dolazilo do migracija prema istim područjima mada one nisu bile intenzivne kao progon 1492.”, rekao je Seyban.

Dodao je kako su Osmanlije prihvatile Jevreje koji su bili u teškoj situaciji. Jevreji su, ističe, slobodno živjeli i ispoljavali svoju vjeru i kulturu na osmanskoj teritoriji. Također, obavljali su značajne ekonomske, trgovačke i diplomatske.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top