Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Historičar Seyban: Jevreji u Osmanskom carstvu slobodno ispoljavali vjeru i kulturu

Historičar Seyban: Jevreji u Osmanskom carstvu slobodno ispoljavali vjeru i kulturu

Profesor s Odsjeka za historiju turskog Univerziteta Sakarya Lutfi Seyban izjavio je kako su Osmanlije su prihvatile Jevreje koji su bili u teškoj situaciji
Profesor s Odsjeka za historiju turskog Univerziteta Sakarya Lutfi Seyban izjavio je kako su Jevreji nakon progona 1492. godine iz Španije u Osmanskom carstvu mogli slobodno ispoljavati svoju vjeru i kulturu.

 Seyban je za Anadolu Agency (AA) kazao kako je glavni razlog progona neprijateljstvo na vjerskoj razini između kršćana i Jevreja.

Smatra kako je glavni razlog predrasuda španskih vlasti predvođenih kraljicom Isabellom prema Jevrejima, to što su bili druge vjere.

Dodao je kako su katolici čvrst stav pokazali i prema Mudejarima (skupni naziv za Maure, odnosno muslimane iz pokrajine Al-Andalus, op.a.), s kojima su zajedno živjeli nakon pada Andaluzije, a ne samo prema Jevrejima.

“U ‘genocidu nad muslimanima’ do kojeg je došlo između 1492. i 1609. državnom rukom je na Mudejare vršen pritisak i ‘genocid’. Veliki dio naroda je bio prisiljen promijeniti vjeru, a od 1501. u različitim periodima i konačno od 1609. do 1614. bili su podvrgnuti Velikom progonu. U tom procesu je veliki dio posredstvom inkvizicije bio mučki ubijen. Dok se govori o progonu Jevreja, ne treba zaboraviti ni ove patnje andaluzijskih muslimana koji su velika tragedija”, rekao je Seyban.

Dodao je kako su Jevreji u Španiji opstali zahvaljujući andaluzijskim muslimanima.

Istakao je kako su Sefardi bili porobljeni prije muslimanskih osvajanja.

“Muslimanskim osvajanjima ukinuto je ropstvo i oni su, kao i u svim islamskim zemljama, pa tako i u Andaluziji bili na dvoru jer su dobro poznavali trgovinu i diplomatiju”, rekao je Seyban.

Dodao je kako nije poznat tačan broj prognanin Jevreja i da su oni u velikom broju migrirali prema osmanskoj državi.

Izjavio je kako je bilo malo onih koji su nastanjivali evropske zemlje, nego su većinom migrirali prema Sjevernoj Africi, Balkanu, Istanbulu, Anadoliji, Palestini i Safedu.

Jevreji su, dodaje, najviše nastanjivali Solun.

”Nakon Soluna, migracije su najviše bile prema Galati i gradovima Izmiru i Safedu. Inkvizicija u Španiji je trajala oko 300 godina. U kasnijem periodu je dolazilo do migracija prema istim područjima mada one nisu bile intenzivne kao progon 1492.”, rekao je Seyban.

Dodao je kako su Osmanlije prihvatile Jevreje koji su bili u teškoj situaciji. Jevreji su, ističe, slobodno živjeli i ispoljavali svoju vjeru i kulturu na osmanskoj teritoriji. Također, obavljali su značajne ekonomske, trgovačke i diplomatske.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top