Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Mjesec Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine

Mjesec Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine

historijski muzej bih

„Mjesec muzeja” je manifestacija koja se u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej. “Mjesec muzeja 2018” traje od 1. do 30. novembra 2018. godine, a  programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja.

O muzeju

Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je netom po završetku Drugog svjetskog rata, 13. novembra 1945. godine, kao Muzej narodnog oslobođenja. Sprva je bio smješten u Vijećnici, a 1963. godine je preseljen u namjenski izgrađenu zgradu na Marijin Dvoru. Do danas je ovaj Muzej više puta mijenjao ime i širio djelatnost. Od 1949. do 1967. zvao se Muzej narodne revolucije BiH, od 1967. do 1993. nosio je naziv Muzej revolucije BiH, a 1993. godine dobio je današnje ime – Historijski muzej BiH. Muzej tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od prvog spominjanja imena Bosna u historijskim izvorima (u spisu “De administrando imperio“ Konstantina Porfirogenita iz 949. godine) do danas. Kolekcija Muzeja podijeljena je u šest zbirki – zbirku arhivske građe, zbirku fotografija, zbirku trodimenzionalnih predmeta, zbirku umjetničkih djela, stručnu biblioteku i dokumentacioni centar. Fond Muzeja broji oko 400.000 predmeta, među kojima su i brojni rariteti.

Mjesec muzeja

“Mjesec muzeja 2018” je obilježen viješću da je projekat Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant “Getty” fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program “Keeping it Modern” za 2018. godinu, zajedno sa još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta. Grantom se daje podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća.

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni kako u Sarajevu, tako i u Londonu, Banja Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru će biti predstavljene i gostujuće izložbe. Stalnu postavku “Otvoreni depo” Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organizuju svakog ponedjeljka tokom mjeseca. Unaprijeđena postavka “Otvoreni depo” je rezultat implementacije projekta “Glas zajednice”, u saradnji sa Muzejom Vojvodine (Novi Sad, Srbija). Utorkom će u muzeju biti organizovan ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom “Historijske osmice”, kroz koje sa novim generacijama biti obrađivane teme iz bosanskohercegovačke i svjetske historije. Programom “Škole u muzeju” i “Muzej u školi” će se nastojati uvezati muzej sa obrazovnim institucijama i otvoriti vrata muzeja za školske grupe – svaka srijeda u muzeju je rezervisana za školske grupe.
Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija Cultural Heritage without Borders, University of the Arts London, King's College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vodvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo.

Također, Historijski muzej BiH poziva autore i autorice da učestvuju u pripremi novog broja Zbornika radova HMBIH. Značajno je spomenuti da je u 2017. godini Historijski muzej BIH obnovio izdavačku djelatnost oživljavanjem muzejskog časopisa nakon 27 godina – dugo iščekivani broj Zbornika je ponudio presjek rada muzeja u postratnom periodu i obrađivao transformaciju muzeja na planu strukture i arhitekture.

Elma Hodžić

Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH, je za Akos.ba izjavila: “Historijski muzej BiH treću godinu obilježava mjesec novembar – mjesec u kojem je osnovan muzej. Različitim aktivnostima pokušavamo govoriti o značaju kulturno-historijskog naslijeđa koje se čuva u muzejskim zbirkama. Ove godine će muzejske aktivnosti i priče biti predstavljene u Sarajevu, Londonu, Jajcu, Banja Luci. Tokom Mjeseca muzeja 2018 će biti otvoreno 8 novih muzejskih izložbi. Svakog ponedjeljka su vrata muzteja otvorena građankama i građanima Bosne i Hercegovine, uz mogućnost besplatnog kustoskog vođenja kroz muzejske postavke i zbirke. Utorkom će u muzeju biti oraniziran ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom “Historijske osmice”, a srijedom radimo sa školskim grupama – u muzeju, i u školama. Mjesec muzeja 2018“ traje od 1. do 30. novembra 2018. godine. Pridružite nam se!”

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top