Dijaspora

MIZ Bayern: projekat „Svi zajedno“

U okviru organizacije vjerskog života na području Medžlisa islamske zajednice Bayern realizira se mnoštvo projekata, onih koji odišu zajedništvom. Jedan od takvih projekata jeste i projekat "Svi zajedno u..." koji već godinama ima svoj kontinuitet. Ovo je projekat koji se realizira već osmu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa Bayern. Kako ističe glavni imam Medžlisa Bayern Izet ef. Bibić da je posebno ponosan na pomenuti projekat, koji je jedinstven na području IGBD-a, a i šire.

U vrijeme pandemije, kao i sve drugo, i ovaj projekat je stagnirao. Nakon pandemije ponovo je zaživio i urodio plodom.

Tako u mjesecu decembru održava se u džematu Rosenheim, a u mjesecu januaru u džematu Hidaje, kada su džamije pomenutih džemata bile prepune. Posebna odlika ovogodišnje manifestacije “Svi zajedno…” je velika posjeta džematlija i imama iz svih džemata Medžlisa.

Mjesec mart je, također, bio u znaku pomenutog projekta, a pod nazivom “SVI ZAJEDNO RAMAZAN SA RADOŠĆU ČEKAMO.” Ovo je bio moto projekta “Svi zajedno…” koji je održan u subotu u džematu Penzberg. Kako je domaćin Hafiz dr. Benjamin ef istakao:

“Džematlije Penzberga i drugi gosti iz velikog broja okolnih gradova su ispunili džamiju do posljednjeg mjesta. Preko 800 žena i muškarca prisustvuju ovom veličanstvenom skupu.”

Skup je otvoren učenjem Kur’ana buduće hafize Aiše, a poslije toga domaćin hafiz dr. Benjamin ef. Idriz je svima izrazio toplu dobrodošlicu i zaželio hairli boravak u džematu.

Ovo je manifestacija na kojoj je prisustvovalo 10 imama sa Medžlisa Bayern, na čelu sa glavnim imamom Izet-ef. Bibićem.

Nakon obraćanja domaćina prigodnu besjedu o značaju džemata, čuvanju džemata, čuvanju jedni drugih, vrijednosti zajedničkog djelovanja, održao je glavni imam Medžlisa Bajern Izet-ef. Bibić, iskazavši svoje oduševljenje atmosferom i posjetom.

Izet-ef. se zahvalio vrijednim domaćinima na prelijepoj organizaciji, gostoprimstvu, na čelu sa džematskim odborom i vrijednim imamima, te se zahvalio džematlijama i imamima iz skoro svih džemata Medžlisa Bajern, koji su došli da podrže ovaj projekat. Istakao je da projekat „Svi zajedno“ traje već osam godina, da povezuje džemate regije Bajern, te da je ovaj projekat blagodat koji je rezultat međubošnjačkih okupljanja. Potom je održao besjedu u kojoj je istakao važnost džemata, čuvanja džemata, čuvanja jedni drugih, vrijednosti zajedničkog djelovanja.

Zatim je uslijedilo izvođenje ilahija, koje su izveli članovi hora NUR džemata “Tevhid” iz Minhena, a pod vodstvom Medise Velagić.

Nakon toga je uslijedio nadahnuti govor gosta večeri, hafiza mr. Ammar ef. Bašića. Hafiz je u svom obraćanju ukazao na blagodati koje nam donosi mubarek Ramazan, kojeg svi muslimani sa radošću dočekuju. Također, ukazao je na značaj zajedništva i Zajednice.

Poslje jacije namaza, gosti su nastavili sa druženjem uz kahvu i kolače koje su vrijedne džematlijke i džematlije ovoga džemata priredili.

Pored lijepih besjeda i momenata koji su mamili suze ovu svečanost su krasili i lijepih bosanski adeti, jer Bošnjaci, muslimani, nikada nisu dozvolili da musafiri izađu gladni i ne počašćeni iz njihovih kuća.

Svečanost se završila učenjem dove na bosanskom jeziku, a koju je proučio Hafiz Bašić, a prisutni gosti i domaćini su nastavili druženje uz kolače, baklavu i kahvu, koje su pripremile vrijedne žene džemata Penzberg, do kasno u noć.

akos.ba

Povezani članci