Vijesti iz zemlje

Prijedor: Tradicionalna jela i pića Potkozarja predstavljena na gastro manifestaciji

Osam udruženja je na desetoj po redu gastro manifestaciji priredilo brojna jela i delicije, a Prijedorčani su nakon folklornih nastupa mogli degustirati jela i pića.

Direktorica Turističke organizacije Prijedor Amira Ganić je rekla za Anadolu Agency da se „Kulturno ljeto“ završava dvjema manifestacijama.

“Na osam stolova je izložena gastro ponuda Udruženja „Anemona“, Udruženja Ukrajinaca „Kozak“, Udruženja Slovenaca „Lipa“, Kola srpskih sestara, Udruženja žena Donja Puharska, Udruženja žena penzionerki Gomjenica, Udruženja „Neven“ i Zaštitne radionice Prijedor. Nastupilo je i deset kulturno-umjetničkih društava, kao i djeca iz Dječjeg vrtića “Radost““, rekla je Ganićeva i dodala da je osam udruženja dobilo po 200 KM da bi pripremilo gastro prezentaciju.

Zekija Bosnić predsjednica Udruženja žena Donja Puharska je naglasila da se manifestacija održava za vrijeme Kurban-bajrama, pa su i članice pripremile tradicionalna bosanska jela, a prednost su degustatori dali baklavi. Na stolu se našla i maslenica, potkriža, hurmašice i ostala bosanska jela.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da je „Kulturno ljeto“ trajalo tri mjeseca, te da je imalo brojne sadržaje.

“Grad Prijedor je prepun kulturnog života tokom ljeta i gradu je veoma bitno da tokom ljeta bude živo, a pokazali smo da imamo mnogo toga za prikazati. Bogatstvo je kada je mladost aktivna, a to kod nas jeste tako. Ovo ljeto je bilo predivno u našem gradu na Sani, a to su mogli vidjeti brojni gosti i turisti koji su nas posjetili, kao i naša dijaspora, koja ljetne praznike provede u rodnom gradu“, istakao je Đaković.

Prijedorsko “Kulturno ljeto“ počelo je 1. juna ove godine i do danas je održano 46 različitih sadržaja, među kojima su bili koncerti, izložbe, folklorni nastupi, dječji i turistički programi, pozorišne predstave, revija filmova, te programi koji su zasnovani na potkozarskoj tradiciji.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button