Misterija konačno riješena: Zašto se pertle odvezuju dok hodamo?

Iako ovaj problem djeluje bezazleno, u svijetu se nerijetko događaju nesreće čiji su uzrok upravo odvezane pertle. Kako bi konačno otkrili uzrok ove pojave, trojica inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju zabilježili su ovaj proces kamerom, znatno ga usporili i proučavali kadar po kadar.

Podjelite ovaj post sa prijateljima...Share on Facebook21Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Uprkos tome što se svakodnevno odveže nekoliko miliona pertli, naučnici se nikada do sada nisu ozbiljnije pozabavili uzrokom ove pojave.

“Čvor popušta za nekoliko sekundi, a jednom kada se razlabavi, taj proces je nemoguće zaustaviti“, navode naučnici.

Snimci su pokazali da na odvezivanje čvora utiču dvije glavne sile – ona koju vrši nagli udarac stopalom u tlo, u kombinaciji sa zamahom stopala naprijed koji slijedi odmah nakon toga.

“Kada trčite, vaše stopalo udara u tlo sedam puta snažnije od sile gravitacije, što uzrokuje istezanje čvora, a vremenom i njegovo opuštanje. U trenutku dok se čvor opušta, osoba pravi zamah stopalom naprijed, što vrši dodatni pritisak“, kaže naučnica Kristin Greg.

Ovaj proces vremenom dovodi to odvezivanja čvora i slobodnog landaranja pertli.

Dodatni testovi pokazali su da su neke pertle kvalitetnije od drugih, u smislu da je manja vjerovatnoća da će se čvor odvezati. Ipak, nijedna pertla nije otporna na odvezivanje, pa je zato vrlo bitno na koji način se vezuju.

Rezultati su pokazali da je najjači tzv. kvadratni čvor, koji je simetričan, dok se slabim smatra ’lažni čvor’. Oba čvora odvezuju se na isti način, s tim što je kvadratni čvor znatno trajniji u odnosu na lažni.

Istraživanje je objavljeno u magazinu ”Proceedings of the Royal Society A”.

www.b92.net